• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Рекорден брой розово фламинго у нас

Рекорден брой розово фламинго у нас

/КРОСС/ До скоро Розовото фламинго беше екзотичен вид за нашите географски ширини. От няколко години обаче цели колонии птици избраха езерата край Бургас за свой дом. Това сочат и данните от зимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. Рекорден брой от близо 3000  екземпляра са преброили орнитолози и доброволци в Атанасовското и Поморийското езеро, както и в Защитената местност „Пода". Данните са от 47-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Каква е причината за рекордната популация, учените все още търсят отговора.

„Със сигурност там са намерили храна и спокойствие. Може би е заради затоплянето на времето, но пък има и птици, които са дошли от север", разказа д-р Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците.

Орнитолози разказват, че розовото фламинго е много специален вид, който гнезди колониално. Стотици ценители на красотата на птиците се стичат до Атанасовското езеро, за да ги видят.

А орнитолозите са категорични, че водоемите около Бургас са предпочитани не само от розовото фламинго.

„Атанасовското езеро все още е сигурен дом за много птици. Сега е любимото време на къдроглавите пеликани. Те са много интересен вид, който извършва хранителна миграция. Тези хитреци използват езерото за сигурен дом, но като по часовник се отправят към Вая и Мандра където има риба от видовете, които те ядат", обясни Радостина Ценова от Българската Фондация „Биоразнообразие".

Заради това, че предпочитат едни и същи видове храна с местните видове, орнитолозите наблюдават с интерес нрава на розовото фламинго.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.