• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министерството на финансите възобнови продажбата на ДЦК на вътрешния пазар

Министерството на финансите възобнови продажбата на ДЦК на вътрешния пазар

/КРОСС/ Министерството на финансите стартира емисионната си програма, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 17.04.2027 година и годишен лихвен купон от 3%.

С днешния търг Министерството на финансите (МФ) възобнови емисионната си активност след повече от едногодишно отсъствие на вътрешния пазар на ДЦК. Търгът е в изпълнение на емисионна политика на МФ за 2024 г. и съгласно публикувания през март емисионен календар за ДЦК за април 2024 г.

На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 3,01%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 512,5 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,56. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните дружества - 8%, договорни и гаранционни фондове - 6% и други инвеститори - 29%.

Във връзка с проведения аукцион и поради високия обществен интерес Ви уведомяваме, че инвеститорите (юридически и физически лица) могат да закупуват ДЦК на първичен пазар на провежданите от Българската народна банка аукциони чрез избран от тях първичен дилър, като подават:

- състезателни поръчки с предложена от тях цена (до 30 поръчки на първичен дилър) или
- несъстезателни поръчки (неограничен брой), които се изпълняват по постигнатата средна продажна цена на аукциона.

Съвкупната номинална стойност на една състезателна поръчка е най-малко 1000 лв. и е кратна на 1 лв., а на несъстезателната - най-малко 50 лв. и кратна на 1 лв.;

Списъкът на първичните дилъри на ДЦК е публикуван в категория „Държавен дълг">"Пазар на ДЦК">"Списък на първичните дилъри на държавни ценни книжа".

Изградената пазарна инфраструктура позволява лесен достъп на физически и юридически лица до пазара на държавен дълг в страната.

Допълнителната информация относно възможностите за покупка на ДЦК на първичен и вторичен пазар е публикувана в категория „Държавен дълг">"Пазар на ДЦК">„ ДЦК - достъпна инвестиционна алтернатива".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.