• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Източна Европа се насочва към най-големия си икономически спад от комунизма насам

Източна Европа се насочва към най-големия си икономически спад от комунизма насам
Икономиката на еврозоната, ключовата дестинация за износа на региона, се сви рекордно през първото тримесечие

/КРОСС/ Щетите от коронавируса удариха най-бързо развиващия се регион на Европейския съюз през първото тримесечие, а източните членове на блока се насочват към най-голямата рецесия след падането на Желязната завеса, пише Bloomberg.

Докато страните, простиращи се от Балтийско до Черно море, предотвратиха рекордни спадове, претърпени от големите западноевропейски държави, спирането на фабрики, магазини и услуги удари печалбите на компаниите и увеличи безработицата. 

Икономическият растеж се забавя на годишна база по-малко от очакваното в Полша. Унгарската икономика отчита спад с 0.4% през първите три месеца на година. Икономиките на Чехия и Словакия се свиват съответно с 3.6% и 5.4%, докато тези на Румъния и България отчитат растеж. Растежът на румънската икономика е с 0.3%, а на българската с 2.4%.

"Мисля, че успяхме да се справим с препятствията по-добре от другите, поне през март", заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио в петък.  "Данните за април ще бъдат ужасни. Май може да ни даде надежда. Мисля, че през юни ще се измъкнем от това и бързо ще се върнем към предишния ни растеж, поне се надявам", добави той.  

Икономиката на еврозоната, ключовата дестинация за износа на региона, се сви рекордно през първото тримесечие, подчертавайки предизвикателствата пред производителите от Източна Европа. 

Продукцията на Skoda Auto, най-голямата чешка компания и ключов показател за здравето на производството в страната, е спаднала с над 100 000 автомобила при едномесечното спиране на работата. Това стана ясно от думите на Клаус-Дитер Шурман, член на борда на на директорите на компанията. Общите доставки на автомобили се понижават с около една четвърт през първото тримесечие спрямо година по-рано.  

„Чувстваме много силно икономическо въздействие от коронавирусната пандемия и необходимите мерки, предприети за нейното потискане“, каза Шурман.  

Прогнозите за предстоящата рецесия на бившите комунистически членове на ЕС предизвикват спомени за болезнената трансформация в региона преди повече от три десетилетия. В най-лошия случай свиването на БВП тогава варираше от около 13% в Полша и тогавашна Чехословакия, една четвърт от продукцията в България и Румъния и до 40% в балтийските държави.  

„Възстановяването е малко вероятно да бъде толкова бързо и лесно, както първоначално се предполагаше“, сочи протоколът на Чешката централна банка от срещата по паричната политика на 7 май, публикуван в петък.  

Все пак, когато мерките срещу коронавируса се разхлабват на целия континент, властите правят все по-чести прогнози за възстановяване, което няма да бъде забавено след 2020 г. 

Съперникът на Skoda - Dacia Renault Romania, вече наблюдава възстановяване на поръчките в Германия, Франция и Великобритания, според нейния изпълнителен директор Кристоф Дриди.  

"Източните икономики на ЕС вероятно ще продължат да изпреварват Западна Европа, след като пандемията отшуми, тъй като те все още са във фаза на догонване", според Беата Яворчик, главен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие. Те също реагираха по-бързо от страни като Франция, Испания и Великобритания, което доведе до значително по-малко смъртни случаи от вируса. 

„Те бяха засегнати от Covid-19 по-късно, така че те имаха възможност да видят какво се случва в Италия“, казва Яворчик. „И така, когато Covid-19 премина границата им, те предприеха ранни и много решителни действия“, добавя тя.  

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Човешкият живот не се състои само от върхове,има кризи,глад. Човекът е силен,той ще оцелее.

16.05.2020 06:48:46

Какво предстои:

Влади е пътник, да се готвят или Чичото или Ментата. При участие на крупието, което подкрепя изцяло законодателството на ГЕРБ турците официално ще влязат във властта заедно с още няколко поста под формата на национално отговорно правителство за спасение на РБ. Така вероятно са се разбрали Ердоган и васалите му Доган и ББ под претекста да няма многохилядна емигранска вълна към нас, т.е. територията де факто отново ще премине към Османската империя. Така освен милионите си сънародници в Западна Европа Анкара ще има още по-силно присъствие в ЕС и ще придвижи външните си натовски граници с 500 км. по посока Сърбия и останалите страни от ислямската балканска дъга - Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Интересното е как официално ще реагират големите играчи на това с изключение на диктуващия в НАТО, при положение, че се занимават основно с вътрешното си оцеляване при коронакризата.Четете в тази връзка написаното от Давутоглу в книгата му Стратегическа дълбочина, определяща днешната турска национална доктрина: Турция неизбежно ще се отвори към околния свят, започвайки от най-близката си зона, и затова страната трябва да предефинира ролята на близките зони като компоненти на стратегическата си дълбочина и обстойно да преразгледа геополитическите, геоикономическите и геокултурните измерения на тази дълбочина като параметри на външната политика.Модерността беше продукт на европоцентричен исторически процес. Новата ситуация обаче съдържа фактори, които неизбежно ще включат отново в хода на историята натрупания потенциал на цялото човечество и на първо място на народите от Азия. В този процес начело ще излязат обществата, съумели да поставят историческото си наследство в основата на ефективни инициативи, Турция е изправена пред отговорността да обедини в ново и съдържателно единство историческата и стратегическата си дълбочина и да материализира това единство в географската си дълбочина .... Както се казваше в един филм - информация за размисъл...

15.05.2020 19:11:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.