• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Касата ще плаща PCR тестовете, клиничната пътека за коронавирус скача двойно

Касата ще плаща PCR тестовете, клиничната пътека за коронавирус скача двойно

/КРОСС/ Националната здравноосигурителна каса ще плаща за PCR тестовете на пациенти, които трябва да бъдат приети в болница. Изследването обаче ще бъдат препоръчително, а не задължително. Освен това се вдига цената за лечението на заразени.

Досега клиничната пътека беше малко над 600 лв., но след преговори с Българския лекарски съюз фондът реши, че вече ще дава на болниците по 1200 лв. Отделно се увеличават и всички останали пътеки с акцент на инфекциозните, за да може да се покрият PCR-тестовете.

За разходите свързани с коронавирус, НЗОК ще извади от резерва си 40 млн. лв., което е половината от общата сума в него. Това обяви председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от clinica.bg. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август.

Колко точно ще е средното увеличение на пътеките, все още не се знае, правим разчети, каза зам.шефът на БЛС проф. Николай Габровски. Дали обаче на пациентите ще се прави PCR преди прием, остава въпрос на лелкарска преценка, като в това отношение болниците имат различни политики, добави той. Да се иска пациентът да заплаща теста, обаче не е редно, нито може да бъде условие за хоспитализация, обясни и зам.-миснитър Жени Начева.

Друго решение, което Надзорният съвет е взел днес е, че се разделя клиничната пътека за ражданията, като вече има пътека за нормално раждане и пътека за секцио. Тази за нормално ще е с цена 1100 лв., а тази за секцио - 960 лв. Надзорът заедно с Лекарския съюз е обсъдил и евентуална промяна в механизма за отчитане на болниците, така че касата да може да плаща парите на лечебните заведения по-бързо, а не с месец закъснение, както е в момента. Очаква се от 1 август да започне въвеждането на този принцип на отчитане.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.