• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Свлачище може да затрупа пътя от Благоевград към планината

Свлачище може да затрупа пътя от Благоевград към планината

/КРОСС/ Пътят от Благоевград към планината и ски зона Картала всеки момент може да бъде затрупан заради активирало се свлачище.

Община Благоевград подготвя искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за спешно укрепване на ската в непосредствена близост до пътя към курорта Бодрост.

Експертен анализ е потвърдил сериозни свлачищно-струтищни процеси, които застрашават живота на хората. Има готовност и за изграждане на обходен път към планината.

Водопровод на „Напоителни системи", изграден на 45-50 метра височина по протежението на хълма, и тръбите на който са монтирани през един сантиметър, е в основата на сериозното нарушаване на скалните масиви, категоричен е експертът по инженерна геология доц. Кирил Ангелов, който е обследвал терена.

„Всеки загубен литър от нея директно се инфилтрира върху основата от тези напукани скали. Това може да доведе до много неприятни последствия за нарушаване на цялостния масив".

Установени са сериозни пукнатини и свличания на скална маса, застрашаващи движението по пътя, който няма никакво отстояние от основите на ската, дори тротоар. Сериозна е заплахата и от другата страна на пътя, под който минава река Благоевградска Бистрица, която при високи води отмива земните пластове под пътното платно.

Според експерта, извършил анализ на срутищно-свлачищните процеси, спешно е необходимо изграждането на подпорна стена и задължително анкериране на компрометираните участъци:

„Целият участък е повече от 200-250-300 метра, който трябва да бъде укрепен. Което означава необходимост от неговото спешно финансиране"

В момента се изготвя техническа експертиза и идеен проект, които до две седмици ще бъдат внесени в Междуведомствената комисия към МС.

Необходими са и 1,7 милиона лева за укрепване на друго свлачище, което се активира миналата седмица на територията на новото депо за отпадъци край Благоевград, като скални отломъци паднаха върху помощна постройка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.