• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Дрогираните и пияните шофьори на пътя се увеличават за сметка на наказанията

Дрогираните и пияните шофьори на пътя се увеличават за сметка на наказанията

/КРОСС/ Посред бял ден задържаха шофьор и спътничката му след зрелищна гонка с полицията в София на 30 януари. Това бе водещата новина във вечерните емисии на почти всички национални телевизии. Първоначално шофьорът не е спрял при опит за проверка на органите на реда. Младият мъж е минал на червено на три светофара. Преследването е започнало от булевард "Рожен".

Полицията успява да спре колата на бул. "Ломско шосе". Като по чудо няма ранени, разказаха свидетели. При опит да бъде задържан шофьорът е направил опит да се размени с младо момиче, което също е било в колата, съобщава БНТ. Свидетели разказаха, че мъжът е бил във видимо неадекватно състояние. Проверката с дрегер е показал, че той не употребил алкохол.

Дали действително шофьорът е бил карал под въздействието на наркотици, това ще се разбере в последващите проби. Ситуацията обаче подсказва, че той по всяка вероятност е шофирал дрогиран.

За съжаление това е поредният случай на дрогиран и /или пиян шофьор на пътя.

Само в рамките на 29 януари тази година полицията установи 28 водачи, шофирали след употреба на алкохол - 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 - с над 1,2 на 1000, а петима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират девет души, а осем са отказали да бъде тествани.

За един месец са установени 157 водачи, шофирали след употреба на наркотици, като основно става дума за младежи, употребили марихуана.

Сводката на МВР ежедневно изобилства от подобни нарушения на пътя. Всекидневно се спират пияни и дрогирани шофьори. Но в статистиката влизат само тези, които полицията е имала късмет да залови. Предполага се, че около едва около 1/10 от нарушителите се хващат на пътя.

А другите девет десети необезпокоявано си карат, докато ... не се покажат в централата емисия на новините заради това, че са убили някой човек на пътя. Много често именно по националните ни телевизии почернени родители и близки на убитите на пътя искат справедливи наказания на убийците, но за жалост никога няма да ги получат. Първо, защото няма как да има справедливост за който и било отнет без време човешки живот. И второ, защото тежките наказания за дрогирани или пияни шофьори са изключителна рядкост.

Оказва се, че броят на шофьорите, които употребяват наркотици се е увеличил. Но тъй като според закона не носят никаква наказателна отговорност, след като са заловени от КАТ, биват веднага освободени.

Често експертизите, които се назначават за взимане на кръвна проба за установяване дали водачът е употребил алкохол и наркотици, категорично доказват такава употреба, но не се приемат като годно доказателство в съда заради наредба 30, по която се работи, понеже е архаична и неприложима.

На базата на експертизата прокуратурата образува наказателно производство и изправя шофьорите пред съда, но само формално, защото всички заловени с наркотици водачи, ако не са осъждани до момента, биват освобождавани от наказателна отговорност.

520 души са влезли в затвора, защото са карали пияни или дрогирани. Това показват данните за първите шест месеца на 2020 година. Статистиката беше изготвена от прокуратурата след запитване на Нова телевизия.

Над 4 000 досъдебни производства са образувани срещу пили и дрогирани шофьори през първите шест месеца на годината, сочат още данните. Внесени са над 1800 обвинителни акта, а сключените споразумения са над 1700. От наложените над 8500 наказания на пияни и употребили наркотици шофьори, най-много са получили условни присъди - над 3 000 души. Следват тези, които са се разминали само глоби - над 1770.

Екип на Нова телевизия направи и запитване колко са прекратените от прокуратурата досъдебни производства. Оказаха се, че такава статистика няма.

Повод за запитването на Нова телевизия са документи с които телевизията разполага. Постановления на прокурори за прекратяване на наказателни производства срещу пияни и дрогирани шофьори. Те са от края на миналата и началото на тази година.

В крайна сметка се оказва, че ако шофираш дрогиран и/или пиян не те грози чак толкова тежко наказание. Депутатите от все още действащото Народно събрание съзряха най-сетне този факт, но както винаги време да се промени, както винаги, не остана. Светла им памет на жертвите, но убийците на пътя ще се увеличават за сметка на наказанията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма смисъл да се водят дела. Спипат ли те дрогиран или пиян да конфискуват колата в полза на държавата по бързата процедура и нещата ше се оправят...

02.02.2023 10:51:48

Анонимен

Не смее да се признае, че това се дължи и на социалния статус на населението. Народът е казал - напи се от мъка, а сега и се дрогира.

31.01.2023 11:19:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.