• 07 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 31°C

Александър Пулев:Всички сме обединени около това да имаме устойчиви доставки на газ на пазарни цени

Александър Пулев:Всички сме обединени около това да имаме устойчиви доставки на газ на пазарни цени

/КРОСС/ Всички сме обединени около това да имаме устойчиви доставки на газ на пазарни цени. Има проблем с ликвидността и той е продиктуван от увеличената цена на газа за септември. Това каза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Той подчерта, че правим всичко възможно да бъде осигурен необходимия ресурс. „Правим всичко възможно да установим бърз контакт с топ мениджмънта на различните международни банки и работим с пълна пара", добави Пулев.

Министерството на иновациите и растежа дава глътка въздух за най-уязвимите предприятия в българската икономика. До края на годината към най-уязвимия сегмент на бизнеса ще влязат 735 милиона лева, 600 милиона от които са по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, обяви служебният министър. 260 милиона лева от тях са за технологична модернизация. Срокът за кандидатстване е 21 септември. „Работим упорито с екипа да отворим още една процедура по плана за около 30 милиона лева. Следващия месец тя ще бъде достъпна", допълни той.

Александър Пулев потвърди, че има нови идеи за Българската банка за развитие, но заяви, че приоритет в ББР трябва да остане кредитирането на малки и средни предприятия.

„ББР ще бъде един съинвеститор в големите процеси, които ще са водени от такъв тип репутационно издържани институции като Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Фокусът трябва да бъде в по-доброто управление на риска. Когато в банката има хора с нужния интегритет, тогава може да говорим за изменение на лимити", каза още министърът.

Преди седмици той назначи одит с фокус процесите върху конфликта на интереси и връзки с политически личности във Фонда на фондовете, но все още няма резултати. „Работим приоритетно по одита, проверката е активна. Бих се въздържал от по-сериозни коментари. Искам да избегна политическия натиск. Проверката е насочена към това да няма политическа намеса във Фонда на фондовете. Очакваме 2 милиарда лева да влязат във Фонда и искаме да осигурим по-ясно поведение за предприемачите. През втората половина на септември трябва да приключи одитът", обяви Пулев.

Само в рамките на два дни са подписани пет меморандума за насърчаване на инвестициите в различни приоритетни сегменти на българската икономика от ОАЕ, обяви министър Пулев. Договорено е и споразумение за стратегическо партньорство на ниво Министерство на иновациите и растежа и водещата структура за технологичен трансфер в ОАЕ. „Тук говорим за инвестиции в технологии за бъдещето. Говорим за съвместна развойна дейност, за стратегическо партньорство с една от най-влиятелните държави в Близкия изток", обясни Пулев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Антиукраинските протести в чужбина не са предмет на нашите новинарски емисии. Напротив обект са протести на украинци против политиката на нашето правителство. До каква степен на слугинаж на чужди интереси сме стигнали.

03.09.2022 22:26:56

АДМИРАЦИИ ЗА ЧЕХИТЕ!

Ами научете как действат чехите! Над 70 000 души протестираха днес на "Вацлавски Намести" в центъра на Прага, обвинявайки чешкото правителство, че отделя повече внимание на Украйна, отколкото на собствените си граждани.Протестът беше организиран под наслова "Република Чехия на първо място" и беше срещу нарастващата инфлация, породена от скока в цените на горивата, срещу ваксинацията за коронавируса, но също и срещу имигрантите от Украйна /между впрочем това става и във ФРГ, където вече 12 от 16-те провинции обявиха, че не искат повече украински бежанци, защото са станали над милион/. Протестиращите поискаха оставката на десноцентристкото правителство на Петър Фиала, което дойде на власт миналия декември, след като вчера то оцеля при вот на недоверие в парламента, иницииран от две опозиционни партии - едната на бившия премиер, милиардера Адрей Бабиш, и антиимгрантската партия "Свобода и пряка демокрация". "Най-доброто е за украинците, а за нас само по два пуловера", пишеше на един от плакатите, носени от протестиращите, т.е. чехите няма да могат да платят сметките си за парното през зимата. "Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено на електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен", изтъкна съорганизаторът на грандиозия митинг Иржи Хавел. Показателно за това важно събитие е, че в момента Чехия е ротационен председател на ЕС и прие около 400 000 бежанци от Украйна от началото на войната, изпращайки там и огромна хуманитарна помощ. Може само да бъде приветствано населението на града, което и навремето беше революционно настроено и организира Пражката пролет. А надигащата се протестна вълна в Европа само потвърждава написаното и прогнозите на г-жа Анастасия Гешева.

03.09.2022 20:29:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.