• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

JP Morgan прогнозира рецесия в еврозоната с оглед на задаваща се газова криза

JP Morgan прогнозира рецесия в еврозоната с оглед на задаваща се газова криза

/КРОСС/ Назряващата газова криза в еврозоната и политическите проблеми на Италия ще тласнат блока, споделящ единна валута, към слаба рецесия и ще ограничат повишаването на лихвените проценти на Европейската централна банка, прогнозира в сряда водещата американска банка JP Morgan.

Икономистите на банката намалиха икономическите си прогнози, като вече очакват БВП на еврозоната да нарасне с 0,5% през настоящото (третото) тримесечие и след това да се свие с 0,5% както през четвъртото тримесечие на 2022 г., така и през първите три месеца на 2023 г.

"В новите ни прогнози залагаме очаквана цена на европейския природен газ от 150 евро за мегаватчас", посочиха от американската банка. Икономистите на JP Morgan добавиха, че тези по-високи цени ще повишат общата инфлация с 1,2 процентни пункта в краткосрочен план, въпреки че тя ще спадне отново през следващата година поради негативната реакция на икономиката (с оглед на предстоящата рецесия).

Очакваме ЕЦБ да осъществи още едно повишение на основните си лихви с 50 базисни пункта до края на годината", добавиха от JP Morgan, след като преди това очакваха по-агресивно повишение на евролихвите със 75 пункта.

"Сега очакваме повишение на евролихвите с 25 базисни пункта през септември и с още 25 базисни пункта през октомври, като вече не очакваме още едно повишение с 25 пункта през декември", каза американската банка.По-рано този месец ЕЦБ повиши водещите си лихви за пръв път от 11 години насам - при това с цели 50 базисни пункта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.