• 27 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6689
 •  GBP / BGN 2.2821
 •  CHF / BGN 1.8059
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Паметна среща между Байдън и Путин: Най-важното, което си казаха

Паметна среща между Байдън и Путин: Най-важното, което си казаха

/КРОСС/ Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин приключиха срещата си на върха в Женева. Двамата разговаряха близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка, в разширен състав с делегации. След това светът притихна в очакване да разбере какво важно са си казали.

Двамата световни лидери се съгласиха да възобновят разговорите за контрола върху въоръженията и да върнат респективните си посланици в страните на местоназначение, обобщават световните агенции. Това стана ясно от пресконференция на руския президент Владимир Путин, дадена след срещата.

Насрочването на отделни пресконференции след това, обаче, показва, че на самата среща на върха не е бил достигнат радушния тон, съпътствал срещата на Путин с предшественика на Байдън - Доналд Тръмп, състояла се през 2018 г., отбелязва Ройтерс. Нямаше и съвместен обяд или вечеря, допълва медиите.

   На пресконференция след срещата Путин заяви, че на днешните разговори с американския му колега Джо Байдън не е имало враждебност и разговорът е преминал конструктивно, предаде ТАСС. "Общата оценка е такава - смятам, че нямаше никаква враждебност. Точно обратното, нашата среща премина принципно. По много неща оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат един друг и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер.

От своя страна Байдън заяви по време на неговата пресконференция, че отношенията между САЩ и Русия трябва да са стабилни и предсказуеми. Президентът на САЩ определи тона на съмита с Путин като позитивен, предаде Франс прес. Той обаче добави, че е предупредил Путин срещу всякаква намеса в американските избори. "Ясно казах, че ние няма да толерираме опитите за нарушение на нашия демократичен суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити", заяви Байдън, предаде Франс прес. Той каза, че повечето време е разговарял с Путин за киберсигурността, допълва Ройтерс. Той съобщи, че е заявил на Путин, че неговият дневен ред не е насочен срещу Русия или срещу която и да е друга страна, а е дневен ред за американските граждани, включващ борба с коронавирусната пандемия, възстановяването на икономиката на САЩ, възстановяването на отношенията със съюзниците и приятелите на САЩ по целия свят, защитата на американските граждани, предадоха световните агенции.

По време на своята пресконференция Путин съобщи, че е обсъдил с американския си колега широк кръг въпроси - от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика. "Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения", каза Путин.

Руският държавен глава изтъкна още, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. "Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ. 

Путин съобщи още, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия, идват от САЩ.

Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат. 

Путин заяви още, че двамата с Байдън са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон, предадоха световните агенции

"Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американския посланик и във Вашингтон съответно руския посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен", заяви Путин.

Посланиците бяха извикани по-рано тази година в респективните им столици за консултации, припомнят агенциите. Първо Русия извика посланика си във Вашингтон Анатолий Антонов, след като Байдън сравни Путин с убиец. Американският посланик в Москва Джейк Съливан обяви месец по-късно, че се връща във Вашингтон за консултации, нещо, за което беше настоял Кремъл.

Освен това САЩ експулсираха 10 дипломати през април при нова вълна от санкции след кибератаки, приписвани на Москва. Русия отвърна с експулсиране също на дипломати и забрани на посолството на САЩ в Москва да използва чужди граждани - мярка, която възпрепятства много дейностите на дипломатическата мисия.

През май Русия официално обяви САЩ за "неприятелска държава". Единствената друга страна в този списък на Русия е Чехия, припомня Франс прес.

За Байдън той каза: "Мога да кажа за него, че той е една конструктивна, балансирана личност и че е това, което аз очаквах да бъде", предаде Франс прес. "Очевидно е, че той е много опитен", допълни той, предаде ДПА. После Путин похвали и моралните ценности на Байдън и отбеляза, че предшественикът на Байдън е бил различен, съпоставяйки Байдън и Тръмп.

Путин съобщи, че Байдън не го е поканил в Белия дом и допълни, че трябва да бъдат изпълнени условия за подобен род срещи.

Руският президент каза, че двамата с Байдън са говорили за правата на човека. После той говори подробно за серия от теми - от атаката срещу Конгреса на 6 януари до бомбардирането на цивилни в Афганистан, минавайки през полицейското насилие в САЩ срещу афроамериканската общност, предаде Франс прес. Тук Путин каза, че не иска онова, което се е случило в американския Конгрес на 6 януари да се случи в Русия. Той каза, че не иска да вижда размирици в Русия, предаде Ройтерс.

Що се касае до опозиционера Алексей Навални, Путин просто каза на пресконференцията, че Навални е знаел, че ще нарушава руските закони и ще бъде задържан при завръщането си в Русия през януари, но въпреки това решил да се върне, предадоха световните агенции. "Този човек знаеше, че нарушава действащия в Русия закон, той е бил длъжен да се явява за подпис като лице два пъти осъдено условно", напомни Путин. Руският президент каза, че съзнателно пренебрегвайки това изискване на закона, "този господин замина зад граница на лечение, а след като излезе от болницата, беше обявен за издирване. Знаейки за това, той се върна. Той съзнателно вървеше към това, да бъде задържан (в Русия). Направи това, което искаше, така че за какво можем да говорим тук, подчерта Путин"

Путин каза също, че Русия и САЩ са отворени за компромис по размяна на затворници, предаде ДПА. Той не поясни дали е било постигнато споразумение в тази насока на тяхната среща днес.

На пресконференцията руският президент заяви още, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат в Арктика.

Путин каза, че с Байдън са обсъдили украинския въпрос, макар и не много подробно, и, че американският президент е съгласен, че в основата на урегулирането в Източна Украйна трябва да са Минските споразумения. Според Путин, по същество няма какво да се обсъжда относно възможно членство на Украйна в НАТО. Той обвини Киев в нарушение на споразумение за спиране на конфликта между украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Путин освен това заяви, че Русия не провежда военни учения до границата на САЩ, но добави, че САЩ точно сега вършат това, предаде ТАСС.

Руският президент предупреди също така, че ако САЩ върнат санкциите срещу Русия, това ще бъде поредната пропусната възможност за двустранните отношения, предаде ТАСС.

След пресконференцията Путин напусна вила "Ла Гранж" в Женева. Той потегли от мястото на срещата на върха с лимузина "Аурус", предаде ТАСС. Преди да седне в колата, руският лидер свали сакото си и помаха за довиждане на журналистите, отразяващи срещата.

След това американският президент Джо Байдън даде своята пресконференция.

Байдън каза, че е обяснил на Путин, че някои критични инфраструктури, трябва да бъдат недосегаеми, било то чрез кибернетични или други средства. "Дадох му списък с 16 специфични обекта", вариращи от енергийния сектор до водоснабдителните системи", добави той, предаде Франс прес. В списъка фигурират и здравеопазването, телекомуникациите и хранителните доставки, допълва Ройтерс, като припомня, че списъкът е на базата да оценки на американското министерство за вътрешна сигурност. Байдън добави, че е обсъждал въпроса дали Москва ще предприеме действия срещу кибератаки с искане на откуп, насочени срещу САЩ.

Той съобщи, че е заявил на Путин, че неговият дневен ред не е насочен срещу Русия или срещу която и да е друга страна, а е дневен ред за американските граждани, включващ борба с коронавирусната пандемия, възстановяването на икономиката на САЩ, възстановяването на отношенията със съюзниците и приятелите на САЩ по целия свят, защитата на американските граждани, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е казал на руския си колега Владимир Путин, че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

"Как мога аз да бъда президент на САЩ и да не повдигна въпроса за нарушението на човешките права", каза той. Байдън допълни, че тук не става въпрос само да се преследва Русия, когато те (руснаците) нарушават човешките права. "Тук става въпрос за това кои сме ние", каза Байдън и добави, че човешките права са "част от ДНК-то на нашата страна". Той добави, че е казал на Путин, че нито един американски президент не може да съхрани доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности.

Запитан на пресконференцията дали вярва на руския президент Владимир Путин след тяхната среща на върха, Байдън отвърна с типична американска поговорка: "Човек тества пудинга, като го изяжда", което образно казано ще рече, че нещо може да се оцени, след като бъде изпитано. Байдън добави, че за него е било важно да се срещне лично с Путин. Той каза, че има истинска перспектива за подобряване на отношенията с Русия, предаде Ройтерс.На пресконференцията Байдън каза още, че според него Путин не се стреми към Студена война със САЩ, предадоха световните агенции.

Байдън заяви, че е казал на Путин, че двете страни трябва да договорят някои основни правила на играта, към които всички могат да се придържат, предадоха световните агенции. Президентът на САЩ каза, че на срещата с Путин не имало отправяне на заплахи, а само е имало отстояване на позиции и че двамата са говорили за основни фундаментални неща.
Двамата с Путин са обсъждали и международни теми, поясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали колко е важно да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, предаде Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и колко е важно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС. Путин и Байдън са обсъдили и Сирия и съхранението и възобновяването на хуманитарните коридори в тази страна, съобщи още Байдън.

Двамата са обсъдили и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в сферата на стратегическата стабилност. "Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим", е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата стабилност.

Байдън е изразил пред Путин и непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на Украйна, предаде Ройтерс.

Американският президент е повдигнал пред Путин и въпроса, както той каза, за двама погрешка задържани американски граждани в Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.