• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Руската Дума подкрепи конституционни промени, Путин пак може да се кандидатира за президент

Руската Дума подкрепи конституционни промени, Путин пак може да се кандидатира за президент

/КРОСС/ Долната камара на руския парламент одобри на трето, окончателно, четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г. - нещо, което сегашната конституция забранява.

Промените бяха одобрени на трето и последно четене от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. Останалите парламентарни групи одобриха закона за промените в конституцията.

Сега законът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията. Ако той бъде подкрепен от две трети от местните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила, уточни ТАСС.

Председателят на Думата Вячеслав Володин каза пред журналисти днес, че "измененията, които се предлагат, са необходими с оглед на предизвикателствата на днешния ден и на потребностите на обществото". Той посочи, че до референдума, на който руските граждани трябва окончателно да се произнесат по предложените промени, депутатите ще се срещат със своите избиратели в регионите, за да им разяснят всяка поправка".

Путин оцени с "между двойка и тройка" отношениеята със САЩ, но с Тръмп били на "Доналд" и "Владимир"

"Нивото на отношенията между Русия и САЩ в момента може да бъде оценено на "между двойка и тройка, но по-близо до тройка", заяви по-рано Путин.

"Е, някъде тройка", отговори той в интервю за проекта на ТАСС "20 въпроса към Владимир Путин" на молба да оцени настоящите отношения между двете страни по петобалната скала, предаде "Фокус".

Като примери за положителни аспекти в руско-американските отношения Путин посочи сътрудничеството в борбата срещу тероризма, както и растежа на взаимната търговия през последните две години.

В същото време руският лидер изрази несъгласието си с тезата, че американската нация може да има специални права на международната арена. Той припомни, че това беше казано по-рано от тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

"Той вече каза, че американците са специална нация, имат специални права, изключителни, едва ли не в целия свят. Не мога да се съглася с това", каза Путин.

И подчерта: "Господ е създал всички еднакви с едни и същи права. И следователно да се каже, че някой има ексклузивно право за нещо, струва ми се, е абсолютно неоправдано".

Що се касае до отношенията му с американските президенти, Путин разказа, че той и настоящият глава на Белия Дом Доналд Тръмп се обръщат един към друг на малко име.

"Той ме нарича Владимир, а аз него - Доналд", заяви руският лидер.

Той се затрудни да отговори, с кой от американските лидери, започвайки от напусналия Белия Дом през януари 2001 година Бил Клинтън, му е било най-комфортно да общува.

"Всъщност имах доста конструктивни отношения с всички", отбеляза Путин.

По-специално той припомни "добрите отношения" с Джордж У. Буш-младши, който беше президент през 2001-2009 г.

Путин и Тръмп, който зае поста президент на САЩ през януари 2017 година, се срещаха няколко пъти в кулоарите на големи международни форуми и един път - през юли 2018 година в Хелзинки - проведоха пълноценна двустранна среща на върха.

Също така лидерите говориха по телефона повече от 10 пъти. Последната към момента среща между президентите на Русия и САЩ се състоя през юни 2019 година в кулоарите на Г-20 в Осака, Япония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само така Вова , до живот роб на галера , досущ като Брежнев, след 15 г. ботокса няма да върши работа ще трябват по сериозни мероприятия да стоят живите мощи изправени ....

11.03.2020 16:21:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.