• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се опитва да печели време, докато обмисля как да се справи с Евгений Пригожин. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от Би Би Си.

По негови думи бунтът на частната военна компания "Вагнер" преди месец е разкрил значителни слабости във властовата система, изградена от Путин.

Според Бърнс руският лидер все още може да търси възмездие срещу Пригожин.

"Това, което виждаме, е много сложен танц", отбеляза той на форума по сигурността в Аспен.

Относно разпространен наскоро видеоклип, който показва шефа на "Вагнер" в Беларус, Бърнс заяви, че Пригожин се е местил, но наскоро е бил в столицата на Беларус - Минск, както и в Русия.

Путин вероятно се опитва да спечели време, докато мисли как най-добре да се справи с лидера на групата "Вагнер", отбеляза шефът на ЦРУ.

По негови думи наемническата групировка все още е от значение за ръководството на Русия на места като Африка, Либия и Сирия. По тази причина било вероятно Путин да се опита да я отдели от нейния лидер.

Според Бърнс руският президент може да изчака, за да отмъсти.

Напомняне, че мнозина критици на Путин загинаха при необясними обстоятелства

"Путин е човек, който като цяло смята, че отмъщението е ястие, което най-добре се сервира студено. Според моя опит Путин е върховният апостол на възмездието, така че бих се изненадал, ако Пригожин избегне по-нататъшно наказание", отбеляза шефът на ЦРУ.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че има риск лидерът на "Вагнер" да бъде отровен. "Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", заяви с ирония той.

Директорът на ЦРУ повтори тази реплика, като допълни: "Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да уволнявам дегустатора си на храна".

Той потвърди информацията, че разузнавателната служба действително е разполагала с предварителни сведения за бунта.

Високопоставеният генерал от руската армия Сергей Суровикин, за когото се твърди, че е знаел предварително за бунта на "Вагнер", също в момента няма "свобода на движение", добави шефът на ЦРУ.

Бунтът беше най-директното нападение, което Путин е виждал през 23-те си години на власт, включително чрез пряко оспорване на оправданието на Кремъл за войната в Украйна, тъй като Пригожин заяви, че тя е изградена върху лъжи, посочи Бърнс.

Това коментира в дневния си анализ Институтът за изследване на войната

По негови думи най-забележителното е, че руският лидер се е почувствал принуден да сключи споразумение с човек, който е бил негов доставчик на храна.

Пригожин често е наричан "главният готвач на Путин", тъй като стана известен най-напред с предоставянето на кетъринг услуги на руския президент и военните и едва след това основа "Вагнер".

Путин си създаде образ на арбитър на реда в Русия и така 36-те часа на бунта ще оставят мнозина в страната да се питат "дали императорът е имал дрехи или, най-малкото, защо му отнема толкова време да се облече", отбеляза Бърнс.

Това би възкресило по-дълбоки въпроси сред руския елит относно преценката на Путин, които се зародиха след решението му да започне пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Вагнеровците го уверили, че са готови да продължат да се сражават за родината си

Ако Украйна напредне още на бойното поле, това може да накара повече руснаци да обърнат внимание на критиките на Пригожин за войната, смята шефът на ЦРУ.

Не бива да ни изненадва фактът, че украинската контраофанзива се оказа "тeжка работа", като се има предвид, че настъплението е по-трудно от отбраната и руснаците имаха месеци да се подготвят, допълни Бърнс. "Ще отнеме време и няма да е лесно да се постигне напредък. Аз обаче съм оптимист".

Според него има признаци, че Русия може да обмисля операция под фалшив флаг, като атакува кораби в Черно море и след това хвърли вината на Украйна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.