• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Путин назова десет структурни промени в руската икономика

Путин назова десет структурни промени в руската икономика

/КРОСС/ Владимир Путин назова десет структурни промени в руската икономика. Те позволиха на страната да стане четвъртата икономика в света, като същевременно запази темпа си на растеж. Президентът обяви и приемането на нови мерки в подкрепа на регионите, гражданите и бизнеса. Сред тях са разширяването на семейната ипотечна програма, индексирането на минималната заплата и пенсиите.

Владимир Путин очерта десет структурни промени, които настъпват в руската икономика. По време на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) президентът отбеляза, че ръководството на страната възнамерява активно да развива и целенасочено да подкрепя тези тенденции.

Външноикономически връзки

Според държавния глава в периода от 2020 до 2023 г. нивото на търговско взаимодействие между Русия и приятелски държави се е повишило значително. Засилват се отношенията ни със страните от Азия (60% увеличение), Близкия изток (удвояване), Африка (69%) и Латинска Америка (42%), заяви Путин. В момента тези държави представляват около три четвърти от общия търговски оборот на Руската федерация.

Отделно Путин подчерта резултатите от ефективната работа с партньорите в ЕАИС. „Миналата година общият БВП на страните от съюза е нараснал с 3,8%, а обемът на взаимната търговия - с 4,7%. Освен това структурата му се подобри качествено, а именно се увеличи предлагането на готова високотехнологична продукция. Именно това - нересурсният, неенергийният износ от Русия - ще подкрепяме активно", отбеляза президентът.

„В източното направление - към Китай, към страните от Азиатско-тихоокеанския регион - основният проект за нас е развитието на така наречената Източна железопътна линия. През април бяха утвърдени параметрите на следващия, вече трети етап от нейната модернизация. До 2030 г. товароподемността на Източната железопътна линия трябва да нарасне до 210 млн. тона, а до 2032 г. - до 270 млн.", отбеляза държавният глава.

Освен това вече са одобрени плановете за развитие на коридора в азовско-черноморското направление. Путин обяви и намеренията си да продължи активното развитие на Северния морски път. Според него в бъдеще обемът на превозите по него може да надхвърли 150 милиона тона.

„Специална роля в тази работа се дава на лидерите на нашите северни субекти на Федерацията. В тази връзка ще сформираме комисия към Държавния съвет за развитието на арктическите региони и Северния морски път", подчерта държавният глава. В сравнение с 2021 г. общият обем на трафика по международните транспортни коридори през територията на Русия до 2030 г. трябва да се увеличи един път и половина.

Москва демонстрира отлични резултати и в областта на международните разплащания. Между 2021 г. и 2023 г. делът на рублата в плащанията за вътрешен износ почти се е утроил до 39%. Освен това в момента се работи чрез БРИКС за формиране на независима платежна система.

Качество на икономическия растеж

„В края на миналата година, както знаете, ръстът на БВП на Русия беше 3,6%, а през първото тримесечие на тази година - 5,4%. Тоест нашите темпове надхвърлят средните за света. Особено важно е тази динамика да се определя предимно от нересурсови сектори", отбеляза Путин.

„Поставихме си за цел да станем една от четирите най-големи икономики в света. Между другото, според някои данни, включително оценки на Световната банка, само миналата седмица Световната банка направи допълнителни изчисления и постави Русия на четвърто място. Оказахме се пред Япония", уточни президентът, но призова да не спираме дотук.

Решаването на задачата, според държавния глава, „изисква укрепване на финансовия, технологичния, кадровия суверенитет, увеличаване на производствения капацитет и повишаване на конкурентоспособността на руските продукти, както на външните пазари, така и на нашия, вътрешен пазар".

„Резултатът от развитието на такъв модел на икономиката на предлагането трябва да бъде намаляване на нивото на вноса до 17% от БВП до 2030 г.", обясни президентът. Той оцени настоящата динамика като „добра". „Вижте: през 1999 г. делът на руския внос достигна 26% от БВП, а през 2023 г. възлиза на 19% от БВП, или 32 трилиона рубли", отбеляза той.

На този фон държавният глава изтъкна значението на инвестициите. До 2030 г. инвестициите в дълготрайни активи трябва да добавят 60% в реално изражение към нивото от 2020 г. В същото време през последните няколко години Русия редовно изпреварва установения план по този показател. През 2023 г. се очакваше инжекциите в икономиката да се увеличат с 15,1%. Реално страната успя да го увеличи с 27,2%.

Инвестиционната дейност ще бъде активно ресурсно обезпечена. По този начин ще бъдат отпуснати допълнителни средства за подпомагане на индустриалните ипотеки, а Фондът за индустриално развитие ще бъде удвоен. Предвижда се и разширяване на обема на банковото кредитиране за проекти за технологичен суверенитет.

Освен това в Държавната дума вече се разглеждат законопроекти, които ще разширят механизма за публично-частно партньорство, за да включат индустриалните сектори и космическия сектор. Путин посочи важността на приемането им "в близко бъдеще".

„За да се подпомогне инвестиционната дейност, естествено е необходимо да се развива капиталовият пазар, да се повишава неговият капацитет, привлекателност за бизнеса, инвеститорите и, разбира се, да се обърне специално внимание на сигурността и доходността на средствата на гражданите, инвестирани в тези активи", каза подчерта президентът. В момента в Русия има почти 30 милиона инвеститори на дребно, а през последната година общият обем на техните активи се е увеличил 1,5 пъти.

В тази връзка президентът очерта следната задача: до края на това десетилетие капитализацията на вътрешния фондов пазар трябва да се удвои и да съставлява две трети от брутния вътрешен продукт. Затова Путин предложи правителството и Централната банка да разработят допълнителни мерки за стимулиране на компании с ценни книжа да станат публични.

Също така от 1 януари стартира споделена застраховка живот за граждани. Вноските от руснаците ще бъдат инвестирани в по-доходоносни активи и ще донесат ползи за купувача на документа. „Тоест тук се съчетават принципите на класическото застраховане и инвестиране", подчерта президентът.

Ново качество на пазара на труда

В момента Русия отбелязва рекордно ниска безработица - през април тя е била едва 2,6%. „Това, което е особено важно: ние намалихме така наречения му структурен компонент, тоест младежката безработица и безработицата в онези региони и населени места, където тя беше исторически висока, значително намаляха", добави президентът.

„Още преди 15-20 години основният въпрос беше как да си намеря работа, а сега е къде да намеря кадри. В тези условия е важно да се пренастрои системата на професионалното образование към нуждите на пазара на труда, да се подготвят съвременни, търсени специалисти, да се създадат възможности за работниците да повишават професионалното си ниво през цялата си трудова кариера", обясни руският лидер .

Модернизацията на материално-техническата база на колежите и техникумите за тази цел ще се извърши от федералния проект „Професионализъм". Путин очерта следната важна цел: до 2028 г. да се обучат около един милион специалисти в работни области за самолето- и корабостроенето, фармацевтиката, електрониката, както и отбранителната и други индустрии.

Също така през следващите десет години в страната ще се появят 40 университетски кампуса с модерни условия и възможности за обучение, изследване, живот и работа на студентите. В същото време президентът обърна внимание, че не само младите хора, но и работещите пенсионери, техният опит и компетенции играят важна роля за икономиката. Президентът също така предложи да се възобнови индексирането на пенсиите на работещите пенсионери от следващата година.

Повишена производителност

Според Путин на фона на демографските предизвикателства и обективния недостиг на кадри е изключително важно да се повиши производителността на труда. В тази връзка е необходимо да се насърчава обновяването на предприятията по всякакъв възможен начин и да се помогне постепенно да се въведат принципите на автоматизация.

„За кратко време Русия трябва да влезе в първите 25 страни в света по отношение на плътността на роботизацията. Това означава инсталирането на повече от 100 хиляди робота, като тяхното производство трябва бързо да се развива у нас на собствена технологична база и със сигурност имаме тази възможност", уточни държавният глава.

Също толкова важно е повишаването на ефективността на съществуващото оборудване и технологични процеси. Президентът отбеляза, че тази задача ще бъде решена чрез разпространението на методите за икономично производство. „Такава работа вече се извършва в рамките на специализиран национален проект", подчерта той. В инициативата вече участват над 6000предприятия.

В същото време Путин обърна внимание на новия национален проект „Ефективна и конкурентоспособна икономика". Като част от изпълнението му се предвижда до 2030 г. в проекти за увеличаване на работната сила да бъдат включени поне 40% от средните и големи предприятия в основните нересурсови сектори на икономиката, както и всички държавни и общински организации в социалната сфера. .

Революция на дигиталната платформа

„В съвременните условия производителността на труда е пряко свързана с дигитализацията и използването на технологии с изкуствен интелект. До 2030 г. ще трябва да създадем цифрови платформи във всички ключови сектори на икономиката и социалната сфера", подчерта президентът. Тези задачи ще бъдат решени в рамките на новия национален проект „Икономика на данни".

В рамките на шест години най-малко 80% от руските организации трябва да преминат към местен софтуер. Президентът поиска от правителството да обмисли мерки за подкрепа на разработчиците, по-специално да определи нивото на покупки на компании с държавно участие от малки технологични компании и стартиращи компании. Под този праг, според Путин, обемът на покупките не трябва да пада.

Президентът също така предложи редица данъчни мерки в подкрепа на ИТ индустрията, включително въвеждането на повишено съотношение на разходите за домашни цифрови решения при изчисляване на данъка върху дохода, както и намаляване на ставката на данъка върху дохода до 5% за руските ИТ компании. Според Путин това ще важи до 2030 г. включително.

„И разбира се, важно е активно да се използват цифрови решения в строителството и жилищно-комуналния сектор, с тяхна помощ да се съкратят времето и разходите за проекти", отбеляза Путин. Президентът подчерта, че е необходимо да продължи работата по изграждането на пътища, мостове, заводи, фабрики и удобни достъпни жилища с високи съвременни параметри за енергийна и ресурсна ефективност.

Технологии и иновации

Това направление е едно от ключовите за Русия. „След шест години планираме да станем един от десетте най-големи световни лидери по отношение на научноизследователска и развойна дейност. Вътрешните разходи за тези цели трябва да се увеличат поне до 2% от БВП", подчерта Путин.

„За изпълнението на този план ще бъдат стартирани редица нови национални проекти в областта на технологичния суверенитет в такива ключови области като средства за производство и автоматизация, нови материали, химия, съвременни космически услуги, енергийни технологии и редица други", каза държавният глава.

Също така, според Путин, „необходимо е да се подобри правната рамка за бизнес операции, така че компаниите да се чувстват уверени и да инвестират в перспективни инициативи с интензивно знание с дълъг хоризонт". Президентът подчерта, че страната има огромен потенциал в тази посока, като само за последните четири месеца са подадени 8000 заявки за изобретения и 3500 заявки за полезни модели.

За да предотврати „изобретенията да стоят на рафта", Путин предложи да се подобри защитата на интелектуалната собственост и да се предвиди възможност за прехвърляне на патенти за научни разработки от клиента към техните създатели, както и към малки иновативни предприятия и технологични компании, които знаят как да пласират изобретения.

Засилване ролята на малкия и среден бизнес

Путин оцени положително темповете на развитие на малкия и среден бизнес. Днес в Русия има около 6,5 милиона субекти в тази област. Местните търговски марки се развиват бързо. Само през миналата година са подадени над 143 хил. заявления за регистрацията им - двойно повече от преди пандемията.

„Особено важно е, че все повече се регистрират характерни регионални местни марки. Това, разбира се, е почит към културата и традициите на нашите народи, доказателство за гордостта на предприемачите в тяхната малка родина, в региона, където развиват своя бизнес. И разбира се, бизнесът вижда, че хората искат да купуват местни стоки, произведени в Русия", подчерта държавният глава.

Той отбеляза, че държавата е заинтересована да създаде условия за бързо и ефективно развитие на бизнеса. В подкрепа на предприемачеството стартира общоруски конкурс „Познайте нашите". Проектът е много популярен сред представителите на търговията.

Путин отделно отбеляза значителната роля на пазарите в развитието на стартиращ бизнес. Според президента те образуват своеобразна кръвоносна система за доставка на местни продукти, което позволява на компании дори в отдалечени градове да получат достъп до пазара в цяла Русия и Евразийския икономически съюз. „Моля моите колеги в правителството да обърнат специално внимание на развитието на такива стокови потоци при изпълнението на актуализираната стратегия като цяло при формирането на национални проекти", каза Путин.

Отключване на потенциала на руските региони

Президентът подчерта важността на създаването на „точки на растеж в градовете в цялата страна". За целта през следващата година ще стартират нови национални проекти и държавни програми за цялостно развитие на регионите. В същото време се планира укрепване на икономическите възможности на съставните образувания на Руската федерация.

„В тази връзка, включително в правителството, се обсъждат планове за прехвърляне на главните структури на нашите най-големи корпорации и държавни компании към съставните единици на Федерацията. Идеята със сигурност изисква изпипване, но заслужава внимание и подкрепа. Тук има положителни примери. Например преместването на компанията "Русхидро" от Москва в Красноярск", отбеляза той. Според него за мощно, дългосрочно развитие на регионите е важно да се премахнат ограниченията в енергетиката, в транспортната система, да се изграждат и ремонтират пътища, инженерни и комунални мрежи.

„За изпълнението на такива проекти съставните единици на федерацията получават инфраструктурни бюджетни заеми. Както вече казах, от следващата година техният обем ще бъде увеличен", подчерта Путин. Този портфейл ще нараства с най-малко 250 млрд. рубли годишно, а до края на 2030 г. размерът на издадените заеми ще бъде 2,5 трлн. рубли.

„Искам да отбележа още едно решение, което вече е взето, което ще подпомогне регионалните финанси. Започваме да отписваме две трети от вече издадените бюджетни заеми. Какво е важно: средствата, които се освобождават, ще трябва да се използват от субектите на федерацията за подкрепа на инвестициите, включително създаването на индустриални паркове и инфраструктура на приоритетни райони за развитие, както и за инфраструктура: актуализиране на системите за жилищно и комунално обслужване, изграждане на пътища и мостове, модернизиране на обществения транспорт и преместване на аварийни жилища, за събития от генералния план", добави държавният глава.

Путин говори и за ново решение на жилищния проблем за семейства, които живеят или искат да купят жилище в малки градове или в региони, където обемът на жилищното строителство все още е недостатъчен. „Тук семейства с две деца ще могат да се възползват от семейна ипотека при 6% - независимо от възрастта на децата. Единственото условие е поне едно дете в семейството да е непълнолетно към момента на вписване на ипотеката", каза президентът. Според него едни и същи преференциални ипотечни условия ще важат във всички региони на Русия за всяко семейство, което иска да построи собствен дом.

„Това е особено важно за големи, големи семейства. Моля правителството да започне тези програми още от 1 юли тази година", каза Путин.

Намаляване на бедността и намаляване на неравенството

Путин вижда ускорения растеж на заплатите като основен инструмент за постигане на тази цел: „От следващата година ще се установи съотношението на минималната заплата към средната заплата, получавана от по-голямата част от хората, заети в нашата икономика. През 2025 г. минималната заплата ще бъде 48% от средната заплата и по този начин ще надхвърли 22 хиляди рубли на месец, тоест ще се увеличи с около 15%. Тогава съотношението със средната работна заплата ще се увеличи, така че, както е договорено, до 2030 г. минималната работна заплата ще бъде най-малко 35 хиляди рубли на месец."

Президентът също така обясни, че намаляването на бедността, намаляването на неравенството и увеличаването на доходите на руските семейства пряко засяга качеството на живот на народа, увеличаването на вътрешното търсене и капацитета на националния пазар. Всички инструменти трябва да работят за решаването на този проблем, включително плащания на семейства с деца, данъчни облекчения, социални договори.

Подобряване на качеството на живот на руските семейства

Президентът смята тази област на работа за „интегрална": „Всички области са от фундаментално значение тук: подкрепа на раждаемостта и многодетните семейства, защита на майчинството и детството, повишаване на достъпността на системата за дългосрочни грижи за възрастни хора и хора с увреждания, подобряване на образователната и здравната система и качеството на жизнената среда."

„Резултатът, проявлението на промените в правителството, трябва да бъде увеличаване на продължителността на живота, с акцент върху растежа на активен, здравословен живот. Разбира се, формирането на равни възможности за реализиране на потенциала на младите поколения за повишаване на стандарта на живот на руските семейства", заключи Путин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.