• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Експерт: Връщането на работа след карантината трябва да е постепенно

Експерт: Връщането на работа след карантината трябва да е постепенно

/КРОСС/ Връщането на работа след карантина или самоизолация трябва да бъде постепенно, това ще помогне да се намали стресът на работника и той да запази имунитета си, предава ТАСС.

В същото време работодателите трябва да проверяват температурата на работниците, да им осигуряват лични предпазни средства и редовно да дезинфекцират работните помещения.

"В нормална обстановка работещите хора често ходят на почивка. Въпреки че средностатистическия работник не почива по три месеца, всички знаем колко е трудно да се върнем на работа - по-бързо се уморяваш, по-трудно е да се концентрираш", каза психологът Елена Пояркова.

Според нея ходенето на работа все още причинява стрес за работниците. "Работодателите трябва да разберат и приемат, че ходенето на работа също ще бъде придружено от дезадаптация, дори ако работата не е спряла е работниците са работили почасово или от вкъщи. Първият стрес идва от влизането в метрото или друго превозно средство с много хора - шумът, глъчката, хората, - това ще се отрази стресово на организъм, свикнал на тишината у дома".

В зависимост от работата вероятно служителите ще се адаптират бързо към новите условия, казва психологът.

Други експерти съветват работодателите, които искат да подпомогнат безболезненото връщане на служителите си на работа, първо да проведат няколко онлайн срещи с тях. Сред съветите за намаляване на стреса на служителите е и работодателите или шефовете на отдели да изготвят кратък и лесен списък със задачи за служителите в първия им ден в офиса, или инструкции как да намалят стреса на работното място - например как да възстановят режима на сън.

Други експерти съветват започването на работа да не пречи на противоепидемичните мерки, като в началото работниците могат да идват на смени на работа в един ден, а други - на смени в различните отдели - например ръководители на отдели, ръководители на продажби, а счетоводители, адвокати, ИТ разработчици, PR специалисти, могат да работят от вкъщи известно време по взаимно съгласие на страните. В отделите, които са базирани в открито пространство, където работят десетки специалисти, задължително трябва да има изградени стъклени прегради, а работата на служителите да бъде организирана на смени.

Различен старт на работната седмица също би бил в полза на психическото здраве на работниците - например, съкратено работно време, или работна седмица, която започва от сряда, не от понеделник.

Експертите предупреждават и че служителите, които дълго време не са се виждали на живо, вероятно ще прекарат повечето от работното си време в разговори, вместо в работа. Съветът за реакция при такава ситуация е мениджърите да организират специално място и време за разговори при спазване на санитарните условия на неразпространение на коронавируса, а чак след това да преминат към обсъждане на бизнес задачи, работа в екип и определяне на конкретни срокове така, че служителите да се адаптират максимално към работния процес.

Говорейки за организацията на работния процес в офиса, експертите напомнят, че работодателите не трябва да губят бдителност и да продължат да наблюдават здравословното състояние на служителите. Препоръките са да се измерва температурата на служителите, гостите и посетителите на офисите, като това става на входа и на изхода, а показанията се записват в специален дневник.

Като мярка за по-лесното възвръщане на хората в офиса експертите препоръчват на работодателите да осигурят предпазни средства и дезинфектанти, за да може служителите да се чувстват сигурни, че няма риск за здравето им.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

COVID 19 – СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ! ОСТРА КРИТИКА НА КАТОЛИЧЕСКИТЕ ЕПИСКОПИ ПО СВЕТА ЗА МЕРКИТЕ, СВЪРЗАНИ С КОРОНАВИРУСА 09.09.2020 Днес редица от най-големите западни издания публикуват материали за това, че голяма група влиятелни католически епископи, между които германският кардинал Герхард Лудвиг Мюлер са се подписали под послание на католическата църква, изготвено на много чужди езици, в което се казва, че се създава безконтролно световно правителство. Въведените мерки за ограничаване на коронакризата били световна конспирация, имаща за цел за дълъг период от време да ограничи човешките права. Те предупреждават вярващите, че има сили заинтересовани да всяват паника сред населението. Изразявало се и силно съмнение за действителната опасност от заразяване с KOVID 19. Това послание в обем от три страници било изготвено по инициатива по бившия папски посланик в САЩ ерцбишоф Карло Мариа Вигано и подписано още от кардинала на Хонг Конг Цен Цекиун, от редица други видни католически духовници, както и от световноизвестни лекари, журналисти и адвокати. Документът бил подкрепен и от префектът по служенето на католическите свещеници кардинал Роберт Сарах. Част от тези висши католически духовници били сред най-сериозните критици и на папа Франциск.

09.05.2020 17:18:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.