• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Министър Георги Гьоков:Работим върху нов механизъм за определяне на минималната работна заплата

Министър Георги Гьоков:Работим върху нов механизъм за  определяне на минималната работна заплата

/КРОСС/ Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика, минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното й ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков за „Събуди се" по Нова телевизия.

Това ще стане след приемането на европейската директива за определяне на минималната работна заплата в ЕС, поясни той. „Индикативните стойности по директивата са неясни и затова правим изчисления минималната работна заплата да стане 770 лв., което представлява 50% от средната за България. Засега като че ли не срещаме разбиране от Министерството на финансите за този нов размер на минималната работна заплата, не защото те не са наясно, че размерът трябва да бъде такъв, а защото засега смятат, че не е нормално и ще бъде прецедент, ако бъде увеличавана два пъти в една и съща година. Разговорите обаче продължават и се надявам да имаме решение по въпроса до 1 юли", обясни министър Гьоков.

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от 6,1%,заяви социалният министър. „С 6,1% сме наясно, че не компенсираме по някакъв начин отпадането на КОВИД добавката от 60 лева и не отчитат натрупаната инфлация през тази година. Затова увеличението със сигурност ще бъде около 10%. Работим по различни варианти с Министерството на финансите и НОИ", обясни министър Гьоков.

От 1 октомври се планира ново преизчисляване, което ще доведе до заличаване на разликите между отпусканите по старите и новите механизми пенсии.

Според него, ако бъде взето решение за износ на оръжия към Украйна, оставането на БСП в коалицията е почти невъзможно. „БСП може да излезе от коалицията, правителството да стане на малцинството с евентуална подкрепа на БСП по различни теми в Народното събрание. Едно малцинство обаче ще бъде силно зависимо от останалите партии в опозиция - ГЕРБ и ДПС, например. Това обаче мисля, че би било подмяна на вота на българите", обясни той.

По думите му БСП в никакъв случай няма да прави грешни ходове, които да доведат България до катастрофа.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

я

какво па толкова трябва да се работи

03.05.2022 08:57:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.