• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иванка Шалапатова: МТСП категорично не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде замразен

Иванка Шалапатова: МТСП категорично не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде замразен

/КРОСС/ В изпълнение на Директивата за нивото на минималните работни заплати и колективното трудово договаряне Министерство на труда и социалната политика гарантира пространството и времето за социалния диалог, а именно - договарянето между работодателските и синдикалните организации. В момента текат много активни дискусии, най-различни варианти за критериите, които в България могат да формират в бъдеще размера на минималната работна заплата. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в предаването „Лице в лице" по бТВ.

МТСП не е предоставяло конкретно предложение за новия механизъм. Такива предложения постъпват от членове на работната група. „МТСП категорично не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде замразен. Напротив, ние искаме през социалния диалог синдикалните и работодателските организации да вземат предвид не само един критерий, а да се отчете и производителността на труда", заяви министър Шалапатова.

От 2 млн. 29 млн. 418 000 души работят на минимална работна заплата, като 10% от всички заетите лица са т.нар. „работещи бедни". „Когато се определя размерът на минималната работна заплата трябва да се заложат такива механизми, че да има и колективно трудово договаряне, и добри работни места, но в същото време и производителността на работниците да бъде висока", подчерта социалният министър.

МТСП работи усилено по активиране на демотивираните, безработните лица или тези с ниска степен на квалификация. „Те са обект на грижа от наша страна и като възможности за придобиване на квалификация и преквалификация. Ние не можем да продължаваме по този начин - да бъдем дестинация за нископлатена работна ръка, работната сила да не притежава компетенциите, които бизнесът търси, и в един момент да имаме над 200 000 работни места, за които няма работна ръка в момента", коментира министър Шалапатова.

Последната програма за заетост на хора в неравностойно положение е на стойност 224 милиона лева и вече 780 заявления са подадени от работодатели, обяви тя.

През 2023 г. Агенцията по заетостта е успяла да активира с 38% повече икономически неактивни лица спрямо 2022 г.

Само през миналата година са издадени 25 000 разрешителни за работа на чужденци у нас спрямо 10 000 разрешителни през 2022 г., допълни тя.

Бюджетът за 2024 г. на МТСП е с 24 милиона лева по-голям. Това позволява за пръв път от шест години да бъде повишена месечната подкрепа за семейства с деца с увреждания. 15 милиона лева са инвестирани в активни мерки на пазара на труда. Много повече са инвестициите в социални услуги, за жертви на насилие и хора в уязвимо положение, обясни Иванка Шалапатова.

бТВ, „Лице в лице"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.