• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Янев: Въпросът с минималната заплата ще бъде решен при излъчване на редовно правителство

Янев: Въпросът с минималната заплата ще бъде решен при излъчване на редовно правителство

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Стефан Янев, каза че колкото е по-висока минималната работна заплата, е по-добре. „Но оттук нататък са разсъжденията колко държавата може да си позволи. Трябва ясна обосновка какви ще са приходите, за да бъде гарантирана тази минимална работна заплата. От дебата се получиха много нюанси и обяснения и всъщност от една страна предложението е за 850 лв., правителството предлага да е 770 лв. Това е съобразено на базата на разчети. От друга страна се прави политическо говорене относно необходимостта това да се случи. Чудесно е, трябва да се случи, но въпросът е кога да се случи и какво да включва тя. Дали да включва и добавките за прослужено време, опасни условия на труд, извънреден труд или това да бъде нейния таван. Въпросите са много важни и те са свързани с това, че освен като минимална работна заплата като инструмент за заплащане на нископлатена работа, тя е основата и на социални плащания“.

Бюджетът обаче не е разчетен за вдигане на тези социални плащания и ако сега врезе минималната работна заплата, ще създаде възможност на едни бъдещи трудности на редовен кабинет, смята Янев. „Накратко рецептата в този дебат е разбирателство между партиите, излъчване на правителство и тогава въпросът с минималната работна заплрата ще бъде решен по най-добрия начин“.

Освен общия разговор с ПП, ние като парламентарна група на Български възход, имахме двустранен разговор с ПП, на който обсъдихме начина, по който те предвиждат да се развие процесът на получаване на мандата и сформиране на кабинет, така че тези разговори започнаха, допълни Янев. „Те не са толкова политически, колкото специфична технология. Разговорите бяха с акад. Денков и с представители на ПП. Тези разговори ще продължат и утре, и след Нова година, за да е ясно какво се очаква от този тип взаимодействие между партиите в парламента“.

Нашето виждане е, че споразумение за съставяне на правителство е небоходим, за да е ясно кой носи политическата отговорност, добави Янев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.