• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Австрия внася медицински работници от България

Австрия внася медицински работници от България

/КРОСС/ Чартърни полети докараха в понеделник в Австрия над 200 здравни работници от България и Румъния, съобщи „Евроактив“.

Здравната система на Австрия е силно зависима от персонала от Източна Европа, като голяма част от хората идват, остават за няколко седмици и се връщат обратно по родните си места.

С чартърни полети от София и Тимишоара в понеделник са пристигнали 231 души, които да осигурят денонощна грижа за хора, останали без такава поради пандемията от коронавирус.

Местните власти все още не са наясно дали това ще бъде еднократна акция.

Австрия се опасява, че заради затворените граници на няколко съседни държави, потокът от здравни работници ще бъде прекъснат.

Регионалната търговска камара на Долна Австрия поема разходите на българските и румънските работници за 14-дневния им престой в хотел, където ще останат под задължителна карантина, преди да започнат работа.

Очакванията са след това те да останат и да работят за по-продължителен период от време, а не само за 3-4 седмици.

Регионът се нуждае незабавно от 70 здравни работници, но са наети повече от 200 като „мярка за сигурност“.

Изданието припомня, че Европейската комисия издаде практически насоки за държавите-членки, за да гарантира, че работниците в ключови области могат да преминават границата, за да работят, въпреки наложените ограничения във връзка с коронавируса. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Крос, не пишете неверни информации на Евроактив. Пускайте само такива потвърдени поне от два източника - основно правило на агенциите.

31.03.2020 17:13:53

Ето я истинита по въпроса:

Вчера за Виена излетятаха два австрийски самолета, пълни с българки и румънки, които отиват на работа в Австрия като гледачи на възрастни хора, инвалиди и тежко болни. Това стана по инициатива на провинция Долна Австрия и Стопанската камара на страната, които са наели 251 ангажирани и обучени гледачи от двете страни за 24-часова ежедневна работа. Преди да пристъпят към денонощно обслужване ще преминат 14-дневна карантина. Всичко, свързано с пътуването, карантината, заплащането на труда и прочее се поема от Австрия. Тези гледачи ще работят в най-голямата провинция – Долна Австрия, където към момента 8 хиляди подобни на тях осъществяват тази дейност, а в страната общият им брой е 33 хиляди, предимно от ЕС. Това показва как една държава с почти същото по брой население като РБ се грижи за своите граждани. При това тук не става въпрос за цялостната мрежа от домове за възрастни хора, където те водят достоен живот, а за такива, които живеят в частни или общински жилища.Само този, който има в къщата си такъв възрастен човек или инвалид знае какво означава да се грижиш за него. Но този факт показва и нещо друго – дори и в условията на извънредно положение и карантина българите намират начин да избягат от кочината, включ. и от медицината ни. Той обаче навява и други мисли и въпроси, кой точно в България ще вземе комисионните от това начинание и няма ли това да е онзи от паркинЗите, дето забогатя в Германия, не плащайки на наетите български работници, а после стана гербов министър и смехотворен държавен глава, заедно с неговата бивша началничка на кабинета и сегашна външна министърка. Знае се за отличните им връзки точно с тази провинция и големите концерни, разположени на нейна територия и работещи активно и у нас.

31.03.2020 15:31:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.