• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Радев: Няма еднолична президентска власт

Радев: Няма еднолична президентска власт

/КРОСС/ Когато погледнем към правителството на Габровски, то има много добри експерти и важни приоритети, но липсва политическата физиономия и политическата отговорност. Хората не искат посредници, а ясна политическа отговорност.

Това заяви президентът Румен Радев. По думите му от ГЕРБ са "заложили на амнезията след 12 години управление, нещо което няма да е печелившо пред българския народ".

Радев заяви също, че няма еднолична президентска власт, има политическа неспособност да се състави правителство.

За ветото на промените в Изборния кодекс президентът коментира, че с този закон на практика се променя машинния вот, "който е добър инструмент срещу контролирания вот и то вече на практика е гласуване с хартиена бюлетина, отпечатана от принтера на машината". Той допуска, че е възможно и разкриване на вота, например ако само един човек гласува с машина. Според президентът се стеснява участието в гласуването на българите в чужбина.

Румен Радев не даде конкретен отговор кога ще връчи втория мандат. "Пред българския парламент има изключително важни задачи, трябва да се приемат няколко много важни закона, държа те да бъдат приети", каза Румен Радев.

По думите му е по-важно да има ясен календар на българския парламент как смятат да движат приоритетите оттук-нататък.

Държавният глава e на посещение в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.

Президентът говори пред български журналисти преди срещата ЕС-АСЕАН.

"Сходството във визиите дава възможност да продължим сътрудничеството по сигурността, борба с климатичните промени. Надявам се днешната среща да даде възможност за задълбочаване на диалога, който беше възпрепятстван от ковид пандемията", каза той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В своята политическа еквилибристика и номера герберистите се оплетоха в противоречие, като в това, че носят политическа отговорност за дейността на предложеното правителство и същевременно то щяло да провежда независима и в интерес на държавата политика. Друг от друга партия без да се усети доказа, че състава на нашето правителство зависи не от НС, а от някоя чужда сила. Например спешната смяна на министъра на отбраната, че е оценил конфликта в Украйна като „специална операция”. Този проблем не е стоял като дискусия нито пред Парламента, нито пред българските граждани. Тогава ясно от кого.

14.12.2022 20:38:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.