• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Радев: Предложението на Главчев е авангардно, в понеделник ще направим последен разговор

Радев: Предложението на Главчев е авангардно, в понеделник ще направим последен разговор

/КРОСС/ Вчера в края на деня получих това авангардно предложение, каза пред журналисти президентът Румен Радев за предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър.

Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър, добави държавният глава. Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер. Ако той държи, приемам всички негови предложения, каза още Радев.

Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов.

Във връзка с предложението Даниел Митов да бъде назначен за служебен министър на външните работи, държавният глава коментира: „Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник- председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина".

Радев посъветва Димитър Главчев „да се консултира с експерти" дали може да съвместява двете длъжности - служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Главчев.

„Ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. Пак казвам, че заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес", каза Радев.

„Много важно е това правителство да успее, много важно е г-н Главчев да успее. Ние наистина отблъсквахме хората от урните през последните години. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес", посочи още държавният глава.

„Надявам се да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство. Нека не си правим илюзии, че г-н Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство", допълни още Румен Радев.

Той определи като пълни спекулации твърденията, изказани от някои политици, че настоящият външен министър е „негов човек". „Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на г-н Главчев. Това е", подчерта Радев.

На въпрос как ще коментира твърденията за наличието на договорка между него и ГЕРБ и ДПС, Радев отговори: „Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целият този хаос в момента. Ужасно нелепо е хората, които довчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се колаборирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна. Тези хора, вместо да ни занимават със своите фантазии, дължат ясен отговор на българските избиратели - дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до тези промени в Конституцията и което ни докара всички тези проблеми, които днес трябва да решаваме".

Попитан как ще се отрази липсата на новоизбран главен секретар на МВР на предстоящия вот, президентът посочи, че това е изцяло отговорност на МВР и на г-н Главчев. „Каквито и опити да се правят да се трансферира някаква отговорност към президентството, включително и от министър-председателя, ако той отвори Конституцията, ще открие, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на България. Не президентът. Аз му пожелавам успех", каза Румен Радев.

Премиерът посочи още, че е предложил на Димитър Главчев да направи двете назначения - на служебните министри на външните работи и на земеделието в пакет, с един указ.

„Несериозно е. Олекваме всеки ден да издаваме укази за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател", аргументира се Румен Радев. На въпрос приемлив ли е Георги Тахов за поста служебен министър на земеделието и храните, Румен Радев посочи, че не коментира това.

Отговорност за хаоса носят тези партии в парламента, които одобриха този генератор на хаос - промените в Конституцията, посочи още президентът.

Държавният глава коментира темата преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента в зала „Асикс Арена" в столицата.

Относно договора с "Боташ", Радев коментира: "Нека да е ясно, че този договор е част от диверсификацията на България."

„Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков" ни остави без газ, без интерконектор, без слотове - нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ", каза Радев. 

„Договорът с „Боташ" е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито ги има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на „Боташ". Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз", да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз" се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?", попита държавният глава. 

Той призова да се гледат цифрите. „За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ" да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?", попита още държавният глава. 

Според Румен Радев има две възможности за този договор. „Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред", смята президентът. 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.