• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Румен Радев почете паметта на жертвите на Холокоста

Румен Радев почете паметта на жертвите на Холокоста

/КРОСС/ Президентът Румен Радев почете паметта на жертвите на Холокоста. Днес се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите от Холокоста.

"Тази огромна трагедия, причинила неимоверни страдания, ни задължава да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи на милиони хора, сред които 6 милиона евреи, само поради това, че са принадлежали към друг етнос", заявява президентът Радев на страницата си във Facebook.

Президентът посочва, че решението за отбелязване на тази дата съвпада с други знакови годишнини, свързани с края на Втората световна война, с основаването на ООН, и има за цел да отбележи общочовешкия стремеж за справедлив и мирен свят за всички народи.

Като припомня отбелязването миналата година на 75-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер в Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста, с участието на политически лидери от 50 страни, президентът Радев посочва, че тогава е имал възможност с гордост да заяви, че благодарение на самоотвержените усилия на гражданското общество, на политици и на достойните си религиозни водачи, България е успяла да съхрани живота на своята еврейска общност от около 50 хиляди души. Свидетелство за това са имената на българските праведници, увековечени в мемориала "Яд Вашем", посветили своята влиятелна обществена дейност на спасяване от гибел на своите съседи, съученици, колеги и приятели евреи, допълва Румен Радев.

"Поклон пред паметта на загиналите. Нека помним тяхната загуба, защото ако заличим спомена, би означавало те да умрат отново", заявява още президентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.