• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекст

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекст

/КРОСС/ Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. В обръщение към народа, което БНТ1 излъчи на живо, държавният глава обоснова аргументите за решението си.

Протестите през последните месеци са свидетелство за дълбока криза на демокрацията, категоричен е Радев.

Знаете, че изборите са фундамент на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали през годините.

Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено на същата цел. С последните промени се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното броене, което обезсмисля маашинното гласуване, заяви още Радев.

По думите му, желанието на управляващите е да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации.

Прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността да опделеля дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента.

Законодателят лишава ЦИК от възможността да опрделеи изпълнител на обработката на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД.

Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, категоричен е Радев.

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху факта, че промените на толкова важни правила без реален дебат по същество, са сигнал за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните, заяви в края на обръщението си Радев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

С този Изборен кодекс,непроменен,ГЕРБ спечелиха вчера изборите за кметове.Как така е станало.Радев отсега внушава,че някой ще фалшифицира избори, а знае,че е на една ръка разстояние от изхода на президентството.Радев,кажи причастен ли си към шпионските занимания на двамата си съветници.И се махай.

29.09.2020 09:37:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.