• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Украйна извика българския посланик заради Радев

Украйна извика българския посланик заради Радев

/КРОСС/ Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев заради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски.

Украинската страна предаде на посланика на България позицията на Киев относно некоректното и неприемливо изявление на президента Румен Радев по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати.

Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

„Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление", пише в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев от своя страна увери украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа.

От гледна точка на 27-те държави и на институциите на ЕС, Крим е Украйна, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с думите на президента Румен Радев в предизборния дебат в БНТ.

Няма да коментираме изявлението на президента Радев, но можем да припомним какво е становището на ЕС за Крим - Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана, в нарушение на международното право от страна на Русия, посочи говорителят. Той добави, че тази позиция е много ясна от 2014 г. и оттогава е повтаряна многократно.

Герджиков: Президентът да обединява, Радев: Президентът не е архитект на коалиции

По време на вчерашния дебат между двамата претенденти за президентския пост попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим, Румен Радев заяви, че е на Русия.

„Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм", каза Радев. Той отбеляза, че санкциите, наложени на Русия в резултат на действията ѝ в Крим, не дават резултат.

„Колко години оттогава нямаме промяна в поведението, нямаме ефект от тези санкции", посочи Радев. Той допълни, че на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи по въпроса.

„Русия е важен фактор за сигурността, в борбата с тероризма и това не трябва да го забравяме", заяви Радев.

„В момента е руски, какъв да е", отговори Румен Радев на реплика на опонента си Анастас Герджиков, че не е чул от него чий е Крим.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Изтрий коментарите....

19.11.2021 20:24:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.