• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Радев: В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в ЕС

Радев: В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в ЕС

/КРОСС/ В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, тъй като българите в западната ни съседка все още не са вписани в Конституцията ѝ. Това заяви президентът Румен Радев в брифинг пред журналисти преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Държавният глава разкритикува липсата на противопоставяне от страна на властите в РСМ срещу престъпленията от омраза.

„Днес ще поставя извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ, която води до престъпления от омраза. Очаквам категорична институционална реакция от властите в западната ни съседка и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля", каза още Радев.

Той призова колегите си за повече солидарност и ангажираност по темата за правата на македонските българи. И поиска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазването им.

„Миграцията е проблем, който предизвиква не само сигурността, но и демократичните устои на ЕС. Инвестирахме много в инфраструктура по границата и в осигуряването на жива сила, но нашите ресурси са недостатъчни", каза държавният глава. По думите му страната ни води активна дипломатическа дейност на всички нива, за да осигури европейско финансиране за охрана на границата ни с Турция. „Опазването на външната граница не е само наш ангажимент, а на всички държави", подчерта Радев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ветото си го самоналагат северомакедонските властници.

09.02.2023 14:13:31

Анонимен

Ентусиазмът и желанието за членство в ЕС все повече се изпаряват. ЕС в момента се намира в рецесия и практически във война с Русия, чиито изход едва ли ще е в негова полза. Изливат се едни милиарди в каца без дъно.

09.02.2023 11:30:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.