• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Радев: България и РСМ трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Радев: България и РСМ трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

/КРОСС/ България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения. Това очакват гражданите на двете страни и е в името на общото бъдеще в Обединена Европа. Това заяви президентът Румен Радев.

Той направи коментара си по повод 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и държавния празник на РСМ Илинден - Ден на републиката, съобщават от пресцентъра на президента.

Държавният глава подчерта, че Илинденско-Преображенското въстание е знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, поясни той.

По думите му отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз. Радев изрази подкрепа за желанието на РСМ да се присъедини към ЕС, по посочи, че РСМ трябва да изпълни критериите за членство, както и поетите ангажименти по пътя към членството в ЕС.

Радев изтъкна, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване, смята президентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Речите на президента и премиера на тържественото отбелязване 120-а годишнина от Илинденско-Преображенското въстание бе показател за сравняване на интелектуалното им равнище. Докато академика произнасяше речта си, поглеждайки крадешком към листчето като ученик от пищов, президентът говореше свободно, логично и смислово подредено.

02.08.2023 22:42:52

Angelov

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди позицията на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген. Как смее! Това бе една от дъвките на ротационния министър-председател и подкрепящата го нечистоплътна коалиция! Сега Кирчо и теляка на Борисов – Бойкикиев какво ще плещят на зомбирания си електорат? В крайна сметка дори и индоктринираните получовеци, които продължават да напират да гласуват за т.нар. „промяна“, ще осъзнаят, че относно Шенген ги лъжат, защото влизането на България в това споразумение не зависи по никакъв начин от властите в София. Идиотското правителство на измамници и лъжци няма необходимия авторитет и никога не би могло да убеди абсолютно никой в Австрия и Нидерландия да си промени мнението по въпроса за българското членство в Шенеген. То си е правителство рожба на посолството и е скалъпено само и единствено заради Украйна и интересите на САЩ там, и респективно няма нищо общо с България и българския народ. Животът на кабинета Денков-Габриел изцяло зависи от ситуацията на Източния фронт! Влезнат ли танковете в Киев Кирчо си заминава за Канада, а Бойко за Банкя и от там, дай боже, на Г.М. Димитров. До тогава ще се любуваме на българофобските джендър-либерални представления и изстъпления на назначените от колониалната администрация мъпети/наместници и пригласящата им жълтопаветна грантаджийска креслива пасмина! Страхил Ангелов

02.08.2023 16:58:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.