• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Про и анти: Технологията на двата протеста

Про и анти: Технологията на двата протеста

/КРОСС/ Провеждането на два паралелни митинга в София (пред президентство и МС) позволи да се направи наблюдение на технологията на тяхното организиране и протичане. Политическото поведение на Румен Радев и Бойко Борисов пред митингуващите също позволи да бъдат направени първоначални изводи за развитието на ситуацията у нас. Митингът на ГЕРБ бе организиран по начин типичен за коя да е управляваща партия през последните 30-ина години. Извозване с автобуси на активисти от цялата страна.
По-интересен бе начинът на организиране на привържениците на Радев. Репортерката Канна Рачева от bTV много точно сподели в ефир, че до 20.00 ч. привържениците на президента са били повечето от познатите физиономии от предишния ден. Телевизионерката сподели, че след 20.00 ч. към привържениците на Радев са се присъединили по улиците до Орлов мост непознати момчета, които са били облечени в черни фанелки. И изниквали от странични улички. Същите тези момчета имаха предизвикателно поведение пред камерите и целенасочено търсеха сблъсъци с полицията. Типично поведение на членове на футболна агитка. След 20.00 ч. практически не се виждаха възрастни хора привърженици на БСП. По улиците се разхождаха предимно млади хора и буйни младежи с черни фанелки. Правеше впечатление, че интервюираните не даваха смислени отговори на въпроса защо протестират. Отговоряха с клишета типични за предишни подобни протести. Като тези през 2014 г. срещу Орешарски. Някои от митингуващите даже заявиха, че са на улицата и искат да бъдат отворени баровете и дискотеките.

Очевидно, че антиправителственият митинг е организиран по каноните на "цветните революции" и тази опция изисква инжектирането на значителни средства във времето. Любопитно е да се отбележи, че към 21.00 ч. пред МС манифестираха предимно младите момчета с черни фанелки, Мая Манолова, Йоло Денев и известен брой скучаещи младежи.

Публичното говорене на Радев не бе адекватно за държавен глава. Президентът няма право да нарича всички гербаджии "мутри" и да ги поставя под един знаменател. Реториката на Радев не бе адекватна за държавен глава. Груба политическа грешка. Радев заяви, че в момента наблюдаваме само началото на протестите. Което означава, че вълненията са ешалонирани във времето и ще продължат. Ще се търси ескалиране и разпространение на напрежението по територията на страната. Вероятно ще наблюдаваме турболентност в други по-големи български градове и около летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец. Не е изключено отново да бъде провокирана полицията, за да се заснеме "полицейско насилие", което да се ползва в пропаганден план.

Поведението на Борисов тази вечер също бе интересно за анализ. Премиерът още веднъж се опита да подаде ръка на Радев и да потърси премирие между двамата. Това той го прави за пореден път. Поканата за премирие на Борисов е силен политически ход и ще има ефект по отношение на по-голямата част от населението, което по принцип не обича хаос и сблъсъци. За еуфоризираните и агресивни противници на премиера мекото му поведение ще се изтълкува като слабост. По принцип винаги губи избори този, който е агресивен и търси разединение на нацията. Митингът на ГЕРБ също имаше своите слабости. Реториката на някои от ораторите бе демодирана и овехтяла, типична за началото на 90-те. Радев като "натовски генерал" няма как да ни води към Евразия. България е член на НАТО и ЕС. Радев обеща, но не отиде на 24 юни в Москва на Парада на победата и призова "БАН да работи за НАТО". Затова, че излъга руснаците, те вече открито го наричат "предател".

Влизането на България в чакалнята на еврозоната мина между другото, но е знак за подкрепа на Борисов от Брюксел. Вероятно ни очакват дни на хаос и безредици в страната. Нещо, което е вредно за България предвид предстоящите икономически затруднения през есента поради коронавируса. Безредиците ще донесат само икономически загуби. Хората масово ще обеднеят още повече. Редовните парламентарни и президентски избори чукат на вратата и електоратът ще има съвсем скоро възможност да преподреди своите управляващи съгласно установените правила на българската демокрация. Накрая, вероятно броят на поразените от COVID-19 ще се увеличи рязко.

Автор: Боян Чуков
Коментарът е публикуван на официалната му страница във Фейсбук.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Чук смотан, Мутрата и Каскета са пътници

КРОС, ПРОСПАХТЕ НОВИНАТА - Американското посолство в София подкрепи протестите на България! Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Това съобщиха от американското посолство в специално съобщение за пресата.. В него се казва още: Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.

14.07.2020 02:33:17

протести на 100 сънародници в Лондон

А там живеят за постоянно 3000 българи. И в чужбина и в страната съотношението за и против е същото.То се запазва и на избори.

13.07.2020 08:57:41

Протести на сънародниците ни в Лондон

Българи в чужбина също се присъединиха към протестите у нас. В Лондон пред българското посолство вчера и днес десетки наши сънародници отправиха призиви за оставката на кабинета „Борисов“. Те опънаха българското знаме и плакати в късния следобед вчера. Под надслов “Нека заедно да сложим край на мафията и корупцията – веднъж и завинаги! „Заедно – за по-добро бъдеще!“ „Гешев е позор!“ и плакати “Оставка!” и “Мафиотите вън!”. Това е поредната точка, в която се съсредоточава недоволството срещу управляващите след София, „Росенец“, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Плевен. Вероятно от днес ще започнат протести и пред други български дипломатически мисии в чужбина.

12.07.2020 16:24:46

Анонимен

Към третия коментар - същото се случи и с Калина Андролова, която след като не успя да влезе в екипа му, рязко смени ориентацията и взе да злобее срещу президента. Курви много!

11.07.2020 19:28:28

Чуков е върхът на човешкото падение

Злобата на Чуков срещу Радев идва оттам, че направи всичко възможно да стане съветник на президента, но не успя, защото летеца е твърде умен за да привлече при себе си подобен мръсник.

11.07.2020 17:12:46

Кой си ти бе, чук безподобен?

Махнете го това ченге Чуков, племеник на Димитър Станишев и братовчед на Сергей Станишев, назначен навремето с техни протекции в ПГУ-ДС, а след промените - човек на Царя благодарение на това, че ДС го изпрати на мандат в Мадрид като консул. После пък стана представител на испанска фирма у нас. Провали се и там и направи партийка от един файтон хора - Нова България. Когато Станишев оглави БСП го прибра при себе си като шеф на международната дейност, но Миков го изгони и оттогава пълни редакциите на медиите с поредните си глупости, правейки се на анализатор.Пълен цървул! Днес прочетох, че бил делегат на конференцията на БСП - Софийската организация. Изобщо пълен ренегат за жълти стотинки е лицето Боян Чуков.

11.07.2020 17:09:57

Анонимен

Много изопачен анализ с подвеждащи внушения. Премиерът се опитал да подаде ръка на Радев - нима може да се вярва на този отявлен лицемер, който едно говори, а друго прави и се стреми да запази чекмедженцето си??? Не е вярно и че протестните действия в защита на президентската институция и срещу мафията са организирани, платени по подобие на спонсорираните от САЩ цветни революции - протестът е спонтанен и е израз на натрупалото се негодувание от цялата мафиотщина и несправедливост в живота на обикновените българи. Чуков е разочарование!

11.07.2020 15:47:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.