• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

/КРОСС/ Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той не коментира трябва ли да се смени главният прокурор и посочи, че по-важен е Висшият съдебен съвет:

"Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт".

Според Радев Народното събрание е абдикирало за проблемите в съдебната власт. Попитан добра ли е идеята правомощията на служебните правителства да се ограничат само до организиране на избори, отговори:

"Няма проблем, стига редовното правителство да не завещава тежки кризи на служебното. Стига да има компетенцията да пише закони, а не не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост и после всичките закони да ги прави служебното правителство. Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство".

Попитан за коментар относно изявлението на премиера на Северна Македония по адрес на България, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

"Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускане на дискриминация".

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към Република Северна Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичкии нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Колко пъти се казвало, че полицията ги лови, но прокуратурата ги пуска, защото не били събрани достатъчно доказателства.

18.05.2023 14:57:12

Анонимен

И този Радев не е президент, а лукова глава. Да сложи за шеф на МВР адвокат по наказателни дела!? Такъв, който си изкарва хилядарките от защита на престъпници! Не зная дали познавате такива адвокати като Демерджиев ама те мислят повече като престъпниците отколкото като нормални хора. И от това се хранят - като компрометират работата на полицията, следствието и съда в полза на бандитите. Срещу много много пари. А Радев ги прави министри на МВР! Вълкът вкарва в кошарата.

18.05.2023 14:53:17

Анонимен

Де да бяхме като Русия, ама не сме.

18.05.2023 14:25:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.