• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Какво представляват алуминиевите радиатори?

Какво представляват алуминиевите радиатори?

/КРОСС/При изграждане автономна отоплителна система радиаторите костват до 50% от цената. В този случай е по-добре да се изберат алуминиеви радиатори, тъй като те са най-рентабилни.

Висококачествените алуминиеви радиатори отдават идеално топлина, изглеждат добре и са лесни за инсталиране и работа. В същото време не всички модели са подходящи за монтаж в жилищни сгради със затворена отоплителна система.

Какво представляват алуминиевите радиатори?
Радиаторите може да са подобни по дизайн и да имат много различни характеристики. Това се дължи на технологията на производство.

Дизайн и устройство
Алуминиевите радиатори са сглобяема конструкция от отделни секции.

Най-често на пазара се предлагат радиатори, предварително сглобени от отделни елементи във фабриката. Технологичната верига включва изпитания на якост с максимално допустимо налягане. Ако искате висококачествен продукт, тогава е добре заложите на радиатор от 4, 6, 8 и др. сглобени секции.

Видове алуминиеви радиатори според дизайна
Предлагат се два вида радиатори: сгъваеми и несгъваеми.

В първия случай секциите са свързани с резбови втулки, а уплътнението се извършва със силиконови, гумени или паронитни уплътнения. Артикулационните точки са най-слабото им звено. Защо?

- Тъй като при циклите на нагряване / охлаждане е възможно намаляване на налягането на ставите поради редовни промени в размерите, причинени от топлинно разширение.
- Невъзможно е визуално да се определи от какъв материал е направено уплътнението.
- Гумените уплътнения издържат на налягане в системата до 6 atm и температури до 90°C, което е достатъчно само за индивидуални отоплителни системи в частна къща. Напълно отговарят на изискванията за надеждност и издръжливост за жилищни сгради, паронитни уплътнения, но е невъзможно да се гарантира, че е използван такъв дизайн.

Предимството на сгъваемите радиатори е възможността за подмяна на секцията в случай на нейното разрушаване.

Монолитните (неразглобяеми) радиатори са устойчиви на падане на налягането, тъй като отделните секции са заварени заедно във фабриката. Въпреки това, в случай на неизправност, ще трябва да се смени целия радиатор. От друга страна, работата на майстора и цената на резервната секция могат да излязат дори по-скъпо от закупуването на нова батерия.

Какви материали се използват?
В почти всички производства радиаторите се произвеждат на автоматизирани линии, без намеса на човешки фактор. Качеството пряко зависи основно от използваните суровини.

Най-добрите радиатори са направени от така наречения първичен алуминий с висока чистота, който съдържа минимум примеси. За да се придадат на сплавта необходимите свойства, към нея се добавят магнезий, манган, цирконий, скандий, които влияят на индивидуалните свойства на метала. Съставните смеси трябва да съдържат от 0,5 до 10% силиций. Това предотвратява напукване под въздействието на външни фактори - налягане и температура.

За да намалят разходите, по-малките предприятия използват рециклиран алуминий, получен чрез претопяване на скрап. Невъзможно е да се предвиди точният химичен състав на метала, наличието на добавки и свойствата на сплавта. Такива продукти трябва се използват с повишено внимание, тъй като разхерметизирането може да доведе до големи материални щети.

Как да изберем алуминиеви радиатори за отопление?

Минимална мощност
За да изчислят точно общата топлинна мощност, специалистите извършват изчисление на топлотехниката, което отчита:

- Дългосрочни средногодишни климатични показатели в конкретния район
- Топлопроводимост на строителния материал на стени, подове и основи на сгради
- Качество на изолацията
- Площта на остъкляването, нейните характеристики, материалът на рамката, броят на стъклата в пакета и кардиналните точки, към които са обърнати прозорците
- Площ и обем на помещенията

Размери
Размерите на радиаторите влияят пряко върху топлообмена (мощността). Инсталирането обаче има ограничения, например:

- Разстоянието от пода не бива да е по-малко от 70-100 мм
- Разстоянието между батерията и перваза на прозореца е необходимо да е минимум 80 мм
- До страничните стени се оставя резерв от 80 мм, а до стената на къщата този резерв трябва да е около 30 мм.
Ако тези условия не са изпълнени, тогава конвекцията ще се влоши, а това ще намали производителността на устройството.

Алуминиеви радиатори цена
Цената на алуминиевите радиатори варира според качеството на производство и размерите. Препоръчително е да избирате само надеждни производители.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.