• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Радина, българката, която се бори срещу глобалното затопляне

Радина, българката, която се бори срещу глобалното затопляне

Внучката на режисьора Въло Радев и писателя Дико Фучеджиев живее в Америка, тя е герой в „Децата на другата България" по bTV

/КРОСС/ Радина Вълова е българката, която стана част световната организация, занимаваща се с последиците от глобалното затопляне.
Interstate Renewable Energy Councilе неправителствена организация, която изгражда основата за възприемане на чиста и възобновяема енергия в полза на хората, икономиката, и планетата. Радина е юрист. Тя е единствената българка в този екип.
„Темата за климата, глобалното затопляне и последиците от това е важна за мен. От години работя по нея. И смятам, че е една от най-важните в дневния ред на света", споделя дъщерята на сценаристката и писателката Милена Фучеджиева.
Двете заминават за Америка, когато Радина е на 9 години. За Милена това е единствения начин да възпита дъщеря си далече от роднини, предрасъдъци и известността на дядовците - режисьорът Въло Радев („Крадецът на праскови", „Осъдени души") и писателят Дико Фучеджиев ( „Небето на Велека").
Милена оцелява в жестока катастрофа през 1982 година, при която загива приятелят й - единственият син на Жени и Въло Радеви - Ради. Милена е бременна и решава да роди детето. Кръщава момиченцето на любимия си - Радина.
„Връзката ми с баща ми е необяснима. Аз никога не съм се срещала с него, но усещам присъствието му", разказва Радина. Тя пораства отвъд океана, но благодарение на майка си, бабите и дядовците запазва българския език и връзката с родината.
„Майка ми настояваше да говорим у дома на български език и да пиша писма до роднините на български", споделя Радина. Така тя успява да съхрани усещането си за принадлежност и любопитство към българската култура.
Радина завършва университет в Ню Йорк, където живее няколко години.
Екипът на телевизионната поредица „Децата на другата България" успява да документира последните дни на успешната адвокатка преди да се премести в Денвър, където е новият й дом.
„Радина е от онези млади личности, които ми дават надежда за бъдеще", каза авторът на поредицата Георги Тошев. Той заедно със сценариста Бианка Илич, оператора Сам Стейн и режисьора Антония Барулова- Михайлова ще ни разкажат една вълнуваща история за избора и търсенето на щастие тази събота от 12,30 часа в „Децата на другата България" по bTV.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.