• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Георги Господинов: Моята първа Европа беше едно старо дървено радио

Георги Господинов: Моята първа Европа беше едно старо дървено радио

"Моята първа Европа беше едно старо дървено радио. Имената на градовете бяха първите думички, с които се научих да чета"

/КРОСС/ Това споделя Георги Господинов, новият носител на най-престижната индивидуална награда за литература в света "Международен Букър", на 21 януари 2023. Датата, на която отбелязахме 140 г. от рождението на Сирак Скитник - учител, библиотекар, художник, поет, критик, театрал и първи ръководител на нашето национално радио. съобщи БНР.

"Радиото създава общност. Завърташ копчето и ставаш част от света. Никога, след откриването на радиото, самотата не е била вече същата", настоява Господинов в речта си.

"Сирак Скитник е бил известен с това, че по негово време нито един ден не е минавал без по радиото да се чуе български поет", допълва писателят.

Неговата докторска дисертация е посветена на радиото, киното и рекламата в поезията от 30-те и 40-те години на 20 век.
***Сн. БНР

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Калин Тодоров

Колебаех се дали да пиша за Господинов и Букър. Не се изживявам като писател, но все пак това ще изглежда като рожба на завистта. Но просто не е честно да бягам от темата. Не съм чел Времеубежище, но познавам Физика на тъгата и Естествен роман. Сръчно написани, на места талантливо, но разхвърляни и еклектични книги. Книги - близнаци. Но проблемът дори не е в това. Моят учител в журналистиката Фреди Криспин твърдеше, че не можеш да пишеш за една страна, ако не обичаш нейните хора. А в тези книги няма любов. Нито към нас, нито към нашия минал живот. Спомените следват пламъка на политкоректността. Почитатели на Господинов го равняват на Борхес и Калвино. Без съмнение, Букър е, или поне беше, мярка за майсторство. Но, уви, и тази награда - като Нобел и Оскар - се превърна в оръжие. Бакалова, Грозев, Ушев и Господинов ги харесват заради една съвсем определена причина. И тя не е талантът.

26.05.2023 02:07:40

Анонимен

СОРОСУБЕЖИЩЕ Позорният факт, че Георги Господинов, най-видната сороска креатура в България, лауреат на "Стрега" ( в превод "Вещица" ) получи и наградата "Букър", крещи две неща: 1. Тия награди нямат никаква културна стойност. 2. България в момента е изключително важен пункт за дълбоката държава - като фронтова територия, като пушечно месо и бъдеща земя за заселване на нечии потомства - подир изтреблението на българския народ. България днес е ухажвана от глобалистите по най-евтиния начин - с връчване на "литературна награда" на един бездушен, манипулативен, нечетивен, скучен, мъртъв, небългарски текст. Единственото му "достойнство" е неговият фалш. Лъжа и изкуство са две несъвместими понятия. Утре тиражите на "Времеубежище" или по-точно "СОРОСУБЕЖИЩЕ" ще пълнят кофите за боклук и машините за претопяване. Жалко за белите листа. Един бял лист струва повече от лист, на който е отпечатана срамна сороска диктовка. Някоя лумпенска твар ще просъска: завиждаш! Не, никога не завиждам на лаврите на посредствеността! Нейната "корона" винаги е шутовска! Това не е "отличие" за Отечеството! Това е храчка в лицето на България навръх 24 май! Не размахвай трийсетте си сребърника, Господинчо, а се покай за светотатствения си алъш-вериш със словото! Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател. Ще "удостои" слугата си, защото това "удостояване" е част от гаврата с продажника! Не парадирай по екраните в Деня на Българската книга! Не цапай празника на Светите братя! Юда си намери суха маслина. А ти просто се скрий! Sic semper proditore! Преведи си го сам! Милена Върбанова

26.05.2023 02:04:18

Анонимен

24 МАЙ – ДЕН НА ГОШО ГОСПОДИНОВ, ДОЛУ КИРИЛ И МЕТОДИЙ! В деня на българската писменост, кметът на София, президентът и всички тв студиа изтъкнаха като гордост номер 1 някаква английска награда, давана по принцип за РОМАН НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, присъдена тия дни на български автор. Попитах разни хора, английската писменост ли празнуваме , или българската от 9 век, когато е нямало английска. На днешната празнична дата написах няколко пародийни послания към познати живи интелектуалци и фейсбукчатове. Предложих 24 май да стане ден на Гошо Господинов, а мегаломанските, съветски, путински статуи на някакви си Кирил и Методий да бъдат премахнати и пренесени в музея на социалистическото изкуство – правени са през 1957 г, представяте ли си! На тяхно място Чапа да извая фигурата на гения Господинов. Понеже знам, че ще скочат сорошисти върху мен, ще кажа само: на времето в елитната математическа гимназия в Ямбол питахме, когато се появеше нов ученик: от Ямбол ли е, или от селата. Е, Гошо е от ямболските села. Ама какво значение има, крещят сорошистите. Има, има…. Защото ако си роден в центъра на града, който е издал първото футуристично списание в България през 1924 г „Кресчендо”, има. Имам и основание да му викам Гошо, защото в Ямбол така казват на Георги. Не Жоро – Гошо. Ямбол не е провинция, а център. Има една стара поговорка, че от данайците не вземаш нищо. А по-големи данайци от подлите англичани няма. Но всички по антибългарските телевизии кършат китки и ахкат колко сме горди, че някаква британска награда за, забележете РОМАН НА АНГЛИЙСКИ, е връчена на дундуркания от сорошистите от години Гошо. И той приема наградата на английски език на връх 24 май- денят на българския език. Нима не можеше да си произнесе словото на български и да подчертае кой е най-старият и автентичен език в Европа? Не, той се извини накрая, че ще каже едно изречение на български. Най-добрият съвременен български писател се казва Виктор Пасков. А най-великият роман на последните десетилетия се казва „Балада за Георг Хених” – излезе през 80-те години в списание Съвременник… Но за него няма Букър. За него няма аплодисменти. Съжалявам всички аборигени, за които някаква безсмислена английска награда е по-важна от българската писменост и азбука. Съжалявам водещи и коментатори от всички тв студиа. Съжалявам кметове, нотабили и държавници , които се държат като туземци. Иска ми се да кажа: ”Прости им, Господи, те не знаят какво правят!…” Но подозирам, че знаят и това ме спира засега…. https://afera.bg/24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%88%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d1%83-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8/

25.05.2023 09:05:46

Анонимен

Този безродник не е никакъв писател ,а пуделът на сатрапа Сорос във България .Вижте само кой елит го боготвори .Всичките либерални отрепки които не са прочели нито една книга през живота си .Със изключение тезисите на дъртия терорист и либерал фашист Сорос .

25.05.2023 09:00:26

Анонимен

НА 24 МАЙ БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА СОРОС "Днес за Св.св.Кирил и Методий се говори далеч по-малко, отколкото за наградения по препоръка на Сорос "роман" ( ако това е роман ) на соросоида Георги Господинов. Цялата сбирщина, самонарекла се полититически и всякакъв "елит", която не е прочела и ред от българските класици и не може да напише името си без правописни грешки, изпадна в еуфория от "великолепния роман" и честта, която Сорос оказа на България, присъждайки на автора "Оскара на литературата". Вдигна се типичната сорососка олелия - словоизлияния, благодарности, възхвали, хорове, химни, писъци, врясъци, прегръдки, целувки, постове във фб - която трябва да ни убеди, че това художествено и идейно безсилие, тази сляпа мрачна улица, е широкият друм, по който трябва да се засили българската култура. Сорос, който изхвърли от учебниците на младото българско поколение Паисий ( защото бил "световно неизвестен" ), Чинтулов, Каравелов, Друмев, Ботев, Вазов и стъпка цялата памет на българската нация - ни предлага в замяна световноизвестния Георги Господинов. Световноизвестният Георги Господинов днес пое по червен килим към сороския Олимп и своето вечно соросубежище на жив сороски класик. Президентът, министър-председателят, еднокнижникът Винету, бездипломникът Киро, Слави Трифонов ( Има Такъв Чалгар ), Златната Хазартна Топка Стоичков и прочие литературни капацитети възторжено му ръкопляскаха и му сториха поклон доземи." "Поклон не пред Георги Господинов. А пред Сорос - кукловодът, който разиграва марионетките. Демиургът, който кове гении на конвейер по свой образ и подобие. И нарежда кой каква награда да получи. За слугинажа си. Наградата на Георги Господинов била награда на България! Не, наградата на България тепърва предстои да бъде връчена - вкарване в братоубийствена война, пепелища и смърт. Както навсякъде, където стъпи Сорос. Днес беше празникът на Сорос, а не на българската книга. Ето защо всички политици бяха "усмихнати и единни" - по израза на нашия президент. Един въпрос към Румен Радев и останалите ценители на наградения шедьовър: Казвате, че романът на Господинов много ви харесва. Защо все пак първо не седнете да го прочетете?" https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/na-24-may-balgariya-chestva-soros/110715

25.05.2023 08:56:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.