• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Рим отбелязва 500-годишнината от смъртта на Рафаело на фона на пандемията

Рим отбелязва 500-годишнината от смъртта на Рафаело на фона на пандемията

/КРОСС/ Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината от смъртта на ренесансовия художник и архитект Рафаело с безпрецедентна изложба на негови творби, съобщи сайтът Уонтид ин Роум.

Изложбата със 100 картини на Рафаело, 40 от които заети от галерията "Уфици" във Флоренция, очакваше хиляди посетители, много от които пристигнали специално от чужбина. Предварителните продажби на билети предизвикаха огромен интерес. Тя обаче беше открита дискретно през март в "Скудериe дел Куиринале", защото точно тогава италианското правителство обяви ограничителни мерки срещу коронавируса и призова всички да спазват еднометрова дистанция.

Ръководството на музея се стараеше да поддържа правилата за дистанция три дена, като служители с маски ограничаваха достъпа. След това, само след 72 часа изложбата беше затворена, въпреки че беше планирана от години и безценните картини станаха пленници на невидимата смъртоносна заплаха.

Рафаело, половин век след смъртта си на 6 април 1520 г., стана най-голямата жертва на коронавируса в областта на културата в Италия. Заради извънредното положение в страната са затворени всички музеи, археологически обекти, кина и театри.

Властите се опитват да извлекат максималното от ситуацията и насочват почитателите на Рафаело към лекции в интернет и виртуални посещения на изложбата в "Скудерие дел Куиринале", която ще остане затворена, докато бъде вдигната карантината. По план тя трябваше да продължи до 2 юни, но почитателите на ренасансовия гений се надяват тя да бъде удължена.

Рафаело Санцио да Урбино е един от тримата велики ренесансови майстори, редом с Микеланджело и Леонардо. Роден е в Урбино през 1483 г. Той е много продуктивен и високо ценен през краткия си живот и получава големи поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия дворец във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта завършват учениците му по негови скици. Други негови творби са в църкви и дворци в Рим, които сега са затворени заради епидемията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.