• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Израел е готов да започне офанзивата в Рафах "много скоро"

Израел е готов да започне офанзивата в Рафах "много скоро"

/КРОСС/ Израел е готов да изпрати войски в Рафах - градът в Газа, смятан за последния бастион на "Хамас", съобщава "Ройтерс", цитирайки израелските медии.

В ход е подготовка за евакуация на разселени от войната палестински цивилни, които са намерили убежище там.

Прочистването на Рафах, отложено с няколко седмици на фона на спорове с Вашингтон, ще се случи "много скоро", пише в. "Израел Хайом", позовавайки се на решение на израелското правителство след буксуващите преговори за прекратяване на огъня с "Хамас".

Няколко други израелски медии също публикуваха подобни съобщения. Някои разпространиха и изображения, на които се вижда издигането на палатков град за евакуираните от Рафах.

Притиснато до границата с Египет, населението на Рафах се увеличи с повече от милион палестинци, избягали от други части на ивицата Газа по време на войната, която продължава повече от половин година.

Тяхната участ тревожи западните сили, както и Кайро, който изключи всякакъв приток на бежанци в египетския Синай. Израел е подложен на натиск предвид все по-големия брой цивилни жертви на войната и обеща да предприеме мерки за защита на живущите в Рафах.

Правителството на Нетаняху твърди, че в Рафах са разположени четири непокътнати бойни батальона на "Хамас", които са били подсилени от хиляди от отстъпващите бойци на палестинската въоръжена групировка.

Победата във войната в Газа, започнала след атаката на "Хамас" на 7 октомври, би била невъзможна без превземането на Рафах, унищожаването на "Хамас" и освобождаването на всички заложници, които може да са държани там, подчертават израелските управляващи.

Вчера, по повод 200 дни от началото на войната, говорителят на въоръженото крило на "Хамас" Абу Убайда заяви, че Израел е постигнал само "унижение и поражение" в кампания, която според медицински служители в Газа е причинила смъртта на над 34 000 палестинци.

"Хамас" уби 1200 души и отвлече 253 при атаката на 7 октомври. Други 262 израелски войници са били убити в сражения, по време на които по-голямата част от ивицата Газа е превзета.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.