• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Честване на 95 години юбилей на Александър Райчев в Софийската опера

Честване на 95 години юбилей на Александър Райчев в Софийската опера

/КРОСС/ На 12 май в Софийската опера и балет предстои премиерата на детската опера „Трите прасенца". Автор на музиката е големият български композитор Александър Райчев. С постановката на юбилейния спектакъл Софийската опера и балет чества 95 години от рождението на една от най-значимите фигури в историята на българския музикален и културен живот - Александър Райчев.

Райчев е създал изключително по художествена стойност, обем и разнообразие творчество. Той е композитор с ярка индивидуалност, виртуозно професионално майсторство и буен темперамент. Богатството на неговата фантазия, оригиналната му музикална инвенция и огромната му ерудиция представляват неизчерпаем извор на идеи и творчески замисли, които той превъплъщава във вълнуващо емоционална и дълбоко национална по своята същност музика. Още в началото на своя плодоносен творчески път Райчев се утвърждава като талантлив музикален творен, а с течение на годините заслужено заема място сред най-именитите ни композитори и същевременно печели все по-голяма международна известност. Някои негови творби вече справедливо са смятани за образци в съвременната българска художествена култура.

Райчев, опирайки се на здрава основа - нашата класика - доразвива и обогатява в творчеството си най-добрите и най-прогресивните традиции на българската национална музикална школа. Райчев е създал произведения в почти всички области на музиката: пет симфонии (първата от тях, „Той не умира"; по текст на Ботевата балада „Хаджи Димитър", и втората - „Новият Прометей", са си спечелили завидна популярност), Концерт за оркестър, посветен на 50-годишния юбилей на Софийската филхармония - едно от най-бляскавите му постижения, което авторът смята за своя шеста симфония; симфонични пиеси, като „Ленински поколения", „Лайпциг'33", увертюрите „Светъл ден", „Академична", „Фестивална", „Сияйна зора"; вокално-инструментални творби - ораториите „Дружба", „Димитров е жив", „България - бяла, зелена, червена", баладата „Септемврийски реквием"; оперите „Мост", „Тревога" и посветената на 1300-годишнината на България „Аспарух", радиооперата „Вашето присъствие"; балетите „Хайдушка песен" и „Изворът на белоногата"; оперети, мюзикъли, детски оперетки, радиооперетки, сценична музика, филмова музика, инструментални пиеси, песни - солови, хорови, масови, огромен брой детски, както и други творби.

Александър Райчев е роден на 11 април 1922 г. в Лом. Произхожда от бедно семейство с прогресивни традиции. Родителите явно са били музикално надарени хора, тъй като и тримата им синове - Ромео, Виктор и Александър - стават музиканти. Музикалното си образование Райчев получава в Държавната музикална академия, като ученик на професор Панчо Владигеров. Още като студент Райчев има сериозен актив като композитор. След завършването на Академията е изпратен на специализация в Будапеща, където учи композиция и диригентство. След завръщането си в България работи като музикален сътрудник на Радио София, като диригент в Народния театър за младежта, а от 1962 г. е вече професор по хармония и композиция в Българската държавна консерватория. Освен с работата си на композитор, диригент и педагог Райчев се занимава активно и с музикално-обществена дейност. Бил е секретар и заместник-председател на СБК, ректор на Консерваторията, народен представител, заместник-председател на Комитета за култура. От 1980 г. е председател на Съюза на българските композитори.

Първото голямо произведение на Алекандър Райчев в областта на музикалния театър е балетът „Хайдушка песен", написан върху свободно разработения сюжет на стихотворението „Хайдути" от Христо Ботев. Тази творба получи най-голяма популярност и влезе трайно в репертоарите на оперните театри у нас и в някои други страни. За „Хайдушка песен" Райчев бе удостоен с Димитровска награда. Творческата дружба на Райчев с рано загиналия млад и талантлив поет Владимир Башев даде обилни резултати. От съвместната им работа се родиха три музикално-сценични произведения: операта „Мост", радиооперата „Вашето присъствие" и оперетата „Славеят на Орхидея". По-късно композиторът се свързва с поета Орлин Орлинов, с когото заедно създадоха няколко сценични произведения, най-важното от които е операта „Тревога", по едноименната драма на Орлин Василев, Въпреки голямата си ангажираност, по случай славния 1300-годишен юбилей на България, Райчев написа през 1980 г. третата си опера „Аспарух".

Шест симфонии, четири опери, два балета, над 500 песни и инструментални пиеси, а също и музика към игрални филми са дело на Александър Райчев. Той е автор на много статии по проблемите на музиката, както и на "Учебник по хармония".

За своята огромна творческа и обществена дейност Александър Райчев е удостоен с най-високи правителствени награди и отличия: герой на социалистическия труд, народен артист, два пъти лауреат на Димитровска награда, носител на много ордени.

ЮБИЛЕЕН СПЕКТАКЪЛ
„ТРИТЕ ПРАСЕНЦА"

95 г. от рождението на Александър Райчев

Оркестрация - Александър Райчев-син
Сценарий и адаптация по либретото
на Нина Стойчева - Юлия Кръстева

Постановъчен екип:
Диригент СТЕФАН НЕДЯЛКОВ
Режисьор ЮЛИЯ КРЪСТЕВА
Художник и мултимедия ЕЛЕНА ШОПОВА
Хореограф МАРИЯ ЛУКАНОВА

Действащи лица и изпълнители:
ПИФ Вихра Смилкова, Рада Тотева
ПАФ Николай Павлов
ПУФ Георги Джанов, Калин Душков
КУМЧО ВЪЛЧО Илия Илиев
ПАТОК ПАТАРАН Александрина Стоянова, Ованес Каспарян
ИЛКО Ана-Мария Крайчева, Александра Носикова
МИЛКО Христина Пипова, Георги Джанов

Помощник-режисьор Румяна Димитрова

Корепетитори: Нина Нейчева, Пелагия Чернева

Представленията през месец май са на 12 ( петък ) от 10:00 ч., 13 май( събота ) от 11:00 ч., 21 ( неделя )от 11:00 ч.и на 26 ( петък ) от 10:00 ч.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.