• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Икономисти: Цените няма да скочат след въвеждане на еврото

Икономисти: Цените няма да скочат след въвеждане на еврото
Темата в „Здравей, България” коментираха Георги Ангелов, Петър Ганев и Преслав Райков

/КРОСС/ Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това коментира в „Здравей, България" икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава", заяви Райков.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни. „Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха", заяви Райков.

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Те и на гурците така им казаха. Я сега същия дървен филисоф да провери статистиката. Но това не го обявяват нали. Неудобни факти.

28.03.2024 11:23:02

Анонимен

Дур бе кьопек !

27.03.2024 16:51:49

Анонимен

Хич, цените нямало да скочат ?! Да ве, но за кого М ?!

27.03.2024 15:35:31

Анонимен

Добре. Да допуснем, че няма да има предивидими негативи в цените. Защо изобщо въвеждаме еврото? Какви ще са ползите за хората? Как това ще се отрази на суверенитета на ЦБ. Като влезем в зоната, после можем ли да излезем, ако решим, че това е добе за нас? Какви ангажименти ще поемем в банковата сфера? Как задлъжнялостта на другите страни в зоната ще ни се отрази? Това са важните въпроси, а не елементарната спекула при прехода. За тези неща мълчат и дори не ги споменават.Как после да им вярваш?

27.03.2024 15:09:37

Анонимен

Хайде, наредиха се на клона на програмата за реклама на еврото. Колко плащат? Мераклии за допълнително към доходите много. И не ни сравнявайте с Хърватия, защото сме несравними по икономически показатели. Там само от туризма печелят много и затова еврото им е много изгодно. Нашето Черноморие живурка от българите, които като си видят заплатите в евро съвсем ще се втвърдят при разходите.

27.03.2024 10:09:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.