• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ваксинирането срещу COVID-19 ще стане на пет етапа (обновена)

Ваксинирането срещу COVID-19 ще стане на пет етапа (обновена)

/КРОСС/ На заседанието си днес Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов дава брифинг.

Планът е разработен от работна група с участието на специалисти от Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, БЛС, БЗС и Български фармацевтичен съюз", поясни министърът.

"Използвани са указанията на Световната здравна организация, плановете на държави членки на ЕС - Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от САЩ. Той е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", допълни Ангелов. Той добави, че планът е динамичен и е подготвен за адекватна промяна в зависимост от обстановката. В плана са включени пет фази на ваксиниране.

Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Очакваният брой в тази категория са около 243 600 лица. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 помощен персонал.

Ваксинирането ще бъде доброволно, напомни отново министърът.

Във фаза 2 попадат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.В трета фаза са служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности - например структурите в системата на ВиК.

Четвърта фаза - лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания.

Пета фаза - уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Все пак той изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.

Прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, съобщи главният държавен здравен инспектор.

"Когато се появи епидемия веднага почват имунизации. Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни", поясни доц. Кунчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.