• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожара в Родопите

Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожара в Родопите

/КРОСС/ Над 10 хиляди декара гори пострадаха при пожара в Родопите. Борбата с пламъците е изтощителна за всички. Огънят, неговите сила и посока се следят непрекъснато. Междувременно идва сигнал за възникнали нови огнища в гръцката част на Родопите, които бавно пълзят по южните склонове на планината към граничната линия.

Тази част на планината не е толкова висока, но придвижването на хора и техника е мъчително предизвикателство. Добре, че багерът, ангажиран от горските служители в района, донякъде е разширил иначе тесните планински пътеки.

На самата държавна граница погледът се простира километри на юг. Ясно се виждат и най-новите огнища, които си проправят път през сухата гора. „Това е пак низов пожар, дъбови насаждения. Доста голям е фронтът тук. Затова по протежение на цялата граница са разположени екипи с противопожарни автомобили. Целта ни е да не допуснем да влезе на наша територия. Изключително опасно е. Листата и мъртвата горска постилка са прекалено много и са изсъхнали, заради липсата на стопански значими валежи. Плюс това, тук са южни склонове, виждате температурата колко рязко се повиши само за час", казва той.

С напредването на деня димът сред дърветата става все по-забележим. Гърците усещат надвисналата опасност и пускат в борбата с огъня два самолета. Машините хвърлят по 16 тона вода при всеки заход.

На наша територия усилията са насочени в разчистването на достатъчно широка просека, за да се пресече пътят на пламъците. Освен багера, по граничната линия работят десетки пожарникари, горски, военни и доброволци. От хасковския 31 механизиран батальон в района помагат 30 души. „Шумата отделя много въглероден диоксид, налага се понякога да се поставят противогази, за да можем да дишаме свободно и леко. Всички държавни служби, както и местното население, се включват в гасенето и може би затова успяхме да го овладеем. Всички имат желание да се справим, защото гората достига на метри от населените места", споделя кап. Михаил Костадинов от 31 механизиран батальон - Хасково.

След 10 дни упорита борба с огъня, селата в подножието на връх Вейката са спасени. На наша територия догарят отделни огнища, които се наблюдават и контролират. Над 10 хиляди декара горски масиви са пострадали при пожара, определен като най-мащабния за последното десетилетие в Родопите. Горските специалисти са притеснени най-вече за широколистната гора.

Иглолистните дървета са по-уязвими при върхови пожари, когато огънят изгаря короната. В района обаче до такъв не се е стигнало и затова щетите са по-малки и възстановими. „Опасността от върхов пожар е преминала. Ето, първите 1-2 метра са обгорели, но това не е проблем за дървото. Ще има нормален растеж", категоричен е Здравко Бакалов.

Докато българските лесовъди оценяват щетите след огнената стихия, в съседна Гърция търсят причината за огъня. Според техни медии версиите са различни, но всички са свързани с човешка намеса.

В най-южната част на България сушата продължава. В района не е валяло близо 3 месеца. Всички очакват с нетърпение напоителни есенни дъждове, които да ликвидират опасността от нови пожари.

Новините на Нова ТВ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.