• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ПУ „Паисий Хилендарски“ ще представи изследване по проект за първична превенция на рака

ПУ „Паисий Хилендарски“ ще представи изследване по проект за  първична превенция на рака

/КРОСС/ Първи резултати и основни дейности по проект: „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация" (4P-CAN), ще представи екип от България и Румъния в съвместна пресконференция във вторник, 12 септември 2023 г., от 11:00 часа, в заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", ет. 2. Пресконференцията е по повод двудневна работна среща, в която участват учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова.

Проектът е финансиран по програма Хоризонт на Европейския съюз, а партньор от страна на Пловдивски университет е Центърът за върхови постижения „Жан Моне".

Срещата ще открият д-р Мариус Жеанта, координатор на проекта и президент на румънската организация ИНОМЕД (INOMED) и проф. д-р Иван Чалъков, ръководител на Център за върхови постижения „Жан Моне" и координатор на проекта от страна на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Участниците в 4P-CAN вярват, че предотвратяването на рака е съвместно усилие на граждани, професионалисти и лица, които вземат убедени решения, чрез свободен достъп до публични данни. В продължение на четири години те ще разкриват риска от рак на национално, общностно и индивидуално ниво. Следвайки препоръките на Европейския кодекс срещу рака и при съчетаване на изследванията за прилагане, социалните и поведенчески науки и авангардните технологии, 4P-CAN се явява пионер в персонализираните инструменти за превенция на рака чрез съвместно създадени знания и живи лаборатории, обясняват от екипа по проекта.

По думите им мисията на 4P-CAN е да се справи с основните модифицируеми рискови фактори за рак, включително тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа активност, наднормено тегло, предотвратими инфекции и замърсяване на околната среда и въздуха, включително с приземен радон. Чрез разбиране на пречките пред прилагането на политиката и индивидуалното придържане към здравословно поведение, 4P-CAN ще подобри дейностите за първична превенция и ще намали неравенствата в страните от Източна Европа, смятат учените.

На срещата ще бъдат представени оригинални технологии за динамично измерване замърсяването на въздуха и нивата на приземен радон, разработени от екип на Химически факултет на ПУ с ръководител д-р Атанас Терзийски. Ще се обсъди методиката на тяхното прилагане за целите на проекта.

Проектът се изпълнява в сътрудничество на 17 организации от 11 страни, сред които балкански държави и членки на ЕС.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.