• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Плашеща анимация на НАСА показва покачването на морското равнище през последните 30 години

Плашеща анимация на НАСА показва покачването на морското равнище през последните 30 години

/КРОСС/Смразяващо видео показва как нивото на водата в Световния океан бавно се покачва всяка година

От десетилетия изследователите твърдят, че човешката дейност неумолимо води планетата към глобалното затопляне - с течение на времето ни очакват по-силни горещи вълни, горещини удрят различни части на Земята, а морското равнище неумолимо се покачва, пише Science Alert.

Климатичните последствия може да изглеждат като нещо ефимерно, но изследователите на НАСА са разработили нова анимация, която ясно показва как нивото на Световния океан се е променило през последните 30 години - уви, видеото изглежда като бавно потъване.

Автор на работата е Андрю Кристенсен, визуализатор на данни за студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той използва данни за глобалните промени на морското равнище, записани от сателити, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 г. Авторът на анимацията трансформира сложните числа в нещо по-разбираемо и, честно казано, плашещо.

Автор на анимацията е Андрю Кристенсен от студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той е използвал данни за глобалните промени на морското равнище, записани от сателити, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 г. Кристенсен преобразува сложните числа в нещо по-разбираемо и наистина плашещо.

Изследванията показват, че за последните 30 години глобалното морско равнище се е повишило с малко повече от 9 сантиметра. Това може да изглежда незначително, но Кристенсен ги визуализира като вода, плискаща се зад стъклото на прозорец, подобно на илюминатор на кораб. Заслужава да се отбележи, че анимацията изглежда изключително реалистична.

Три десетилетия в контекста на цялата история на Земята изглеждат много незначителни, но изследователите отбелязват, че това не е точно така. Очаква се още милиони хора да бъдат засегнати от покачването на морското равнище: крайбрежията вероятно ще „изчезнат", освен ако емисиите на парникови газове не бъдат спешно съкратени до нула.

Авторите на анимацията отбелязват, че тя е предназначена да покаже на човечеството, че човешката дейност има своите последствия и те са съвсем реални. Всъщност изследователите възпроизвеждат „бавното потъване" на лодката през илюминатора.

От 1993 г. морското равнище се измерва редовно от сателити, които следят микровълновите сигнали от повърхността на океана. Това им помага да определят колко време ще отнеме да се върнат. Освен това тази информация се преобразува и с нейна помощ е възможно да се изчисли височината на морското равнище.

Според директора на НАСА по геонауки Карън Сен Жермен, имайки ясна представа за покачването на морското равнище, изследователите могат по-добре да предскажат с колко и колко бързо океаните ще продължат да се покачват.

Данните се използват в глобални климатични модели, които се опитват да съчетаят различни елементи от състоянието на повърхността на нашата планета. Изследователите отбелязват, че земната атмосфера е била „удобно одеяло" на планетата в продължение на милиони години, но сега Земята буквално изнемогва под тежестта на емисиите на парникови газове. В същото време именно океаните поглъщат рекордните 90% от топлината, която хората са добавили към системата на планетата чрез своите дейности.

Всъщност горните няколко метра на океана съхраняват толкова топлина, колкото цялата земна атмосфера. Когато морската вода се нагрява, тя се разширява, повишавайки морското равнище. Ето защо изследователите смятат, че подобна анимация може да накара хората да погледнат по различен начин на екологичните проблеми, показвайки, че всички те са наистина реални и се влошават по-бързо, отколкото предполагаме.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да ви таковам и науката, която се крепи на анимация. То това май е характерно за САЩ. Опасността от БОВ за масово поразяване се доказват с празно шишенце, политиката се базира на филмите на Холивуд, а представяното за завидно икономическо състояние се крепи на все нови и нови кредити. Аз могада ви ви покажа документални филми, а не анимация за изсъхването на огромни територии в Африка и глобална липса на вода. 1/4 от света нямат редовен достъп до чиста и прясна вода, НАСА ми плещи за затопляне, без да представи статистика за последните стотина години, щото ще се види цикличност на затопляне и охлаждане. И си е нещо нормално. Просто цикли. Ама някой иска отново да му са печаливши инвестициите.

22.06.2023 18:19:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.