• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Христова: 717 000 души ще получат средно увеличение на пенсиите около 17%

Христова: 717 000 души ще получат средно увеличение на пенсиите около 17%

/КРОСС/ Безотговорно се нахвърлят процеси при преизчисляването на пенсиите. Средно около 17% ще е увеличението им за 717 000 души. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.

Тя разкри и начина на преизчисляване. "На три стъпки ще се направи - първо базисният размер, после междинен с индивидуален коефициент, както и тежестта на стажа, трето - увеличение на междинния размер с ръста на цената на инфлацията до 2022 г. или с ръста на средния осигурителен доход, което е по-благоприятно. Накрая това, което се е получило трябва да се сравни с пенсията през септември и който размер е по-голям, той ще остане", обясни Христова.

"Имам притеснение, че ще има напрежение за хазната при преизчисляването на пенсиите - 1,380 млрд. са предвидени за тях. "Хората с ранно пенсиониране и преизчислен преобърнат трудов стаж в 3-та категория, няма да могат да умножат основния размер по 1,35, а максимумът ще бъде 1,2", посочи тя.

Според нея БНБ прогнозира ръст на цените на тока, природния газ, суровия петрол и храните. "Инфлацията няма да затихне, а ще се ускорява и ще достигне 14,7% до края на 2022 г. Според НСИ 16,9% за юни спрямо миналата година, когато е била около 9", подчерта бившият министър.

По думите ѝ липсата на редовен кабинет е проблем. "Все повече експерти казват, че ще има необходимост от нова актуализация на бюджета", каза още Христова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.