• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Песков: Русия съжалява за решението на Съвета за сигурност на ООН да не подкрепи резолюцията за "Северен поток"

Песков: Русия съжалява за решението на Съвета за сигурност на ООН да не подкрепи резолюцията за "Северен поток"

/КРОСС/ Москва съжалява за решението на Съвета за сигурност на ООН да не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на саботаж в "Северен поток", каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю пред журналисти, съобщават руски медии.

„Разбира се, съжаляваме свързани сме с това решение. Вярваме, че всеки трябва да се интересува от обективно разследване, включващо всички заинтересовани страни, всички онези, които могат да хвърлят светлина върху клиентите и извършителите на този терористичен акт. Смятаме това за изключително. Съжаляваме, че инициативата не мина, но, разбира се, руската страна ще продължи да пази тази тема от закриване", допълни още Песков.

Песков също така изясни какви други начини има в случая и какви действия възнамерява да предприеме Руската федерация.

"Сега, вероятно, едва ли е възможно да се конкретизира. Но ние ще направим всичко по силите си, за да продължим да настояваме и да започнем такова международно разследване", каза още Песков.

Съветът за сигурност на ООН в понеделник не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на саботаж в "Северен поток". Документът беше подкрепен от три страни, нито един не гласува против, 12 се въздържаха. Така резолюцията не събра необходимите девет гласа за приемане. Русия, Китай и Бразилия гласуваха "за", Албания, Великобритания, Габон, Гана, Малта, Мозамбик, Обединените арабски емирства, САЩ, Франция, Швейцария, Еквадор, Япония се въздържаха. Резолюцията беше подкрепена и от Беларус, Венецуела, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Те обаче не са членове на Съвета за сигурност на ООН и не са гласували. Текстът на проекторезолюцията предлага да се инструктира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия „за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж на газопроводите „Северен поток" и „Северен поток-2". включително за установяване на извършителите, поръчителите, организаторите на саботажа и техните съучастници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.