• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Първият танкер с американски втечнен газ за България вече се разтоварва

Първият танкер с американски втечнен газ за България вече се разтоварва

/КРОСС/ България получи първия танкер с американски втечнен газ. От Министерството на енергетиката са потвърдили пред Нова ТВ, че синьото гориво е пристигнало и вече се разтоварва, съобщи медията.

Корабът е подранил с няколко дни.

“Доколко аз знам се разтоварва в момента и ползваме газа от там”, е коментирал вицепремиерът Асен Василев.

Експерти обясниха, че отнема около 18 часа, за да може да се източи синьото гориво от кораба. Около нас с терминали разполагат Гърция и Турция.

“Постъпва втечнен газ на терминал, но не както всички очаквахме на терминал в Гърция, а на един от терминалите в Турция се разтоварва, като има временна спогодба, тъй като ние нямаме междусистемна обвързаност”, обясни енергийният експерт Васил Начев.

Южната ни съседка има 4 точки, където е възможно разтоварването, строят и пета. Големият въпрос сега е дали цената на природния газ у нас ще падне. За юни „Булгаргаз” предложи тя да е в размер на 141,28 лв., което е с около 20 лева по-евтино от май или около 13 на сто

“Всяка прогноза би била спекулативна, тъй като ние не знаем параметрите по този макар и временен договор, по който влиза газ и можем единствено да гадаем. Да, знаем колко е референтната цена на „Хелихъб”, знаем и какви са транспортните разходи, всички тези неща са известни, въпросът е каква е премията”, поясни Начев.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков остава песимист, че чрез втечнения газ ще постигнем обща по-ниска цена от досегашната.

“При каквито и да е акробатики, финансови и физически, цената на природния газ ще расте, ако се доставя по друг, различен от досегашния начин”, категоричен бе Божков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каквато и словесна акробатика да се използва от правителството за това колко по-изгодни договори е сключило, след отказа от руския газ, резултатът е по-високи цени на продуктите използващи газа като суровина.

07.06.2022 17:43:00

Анонимен

Няма основания, да не вярваме на Еленко Божков, но има да невярваме на Асен Василев.Първият се занимава с газ повече от 30 години, а другият едва от година поназнайва нещо.

07.06.2022 13:07:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.