• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Деница Николова: Няма да има места без еврофинансиране в Североизтока

Деница Николова: Няма да има места без еврофинансиране в Североизтока

11 кметове от Североизточна България бяха избрани за членове на бъдещия Съвет за развитие

/КРОСС/ Няма да има населени места без достъп до еврофинансиране в Североизточен район в програмния период 2021-2027 г. Общинските центрове с население над 15 000 души ще са бенефициенти по Оперативна програма „Развитие на регионите", а тези с по-малък брой жители ще са към Програмата за развитие на селските райони.
Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която се включи в онлайн заседание на Националното сдружение на общините в Република България.
Към ресурса на двете програми ще се насочат средства и от останалите оперативни програми, с които ще се изпълняват интегрирани териториални инвестиции, обясни Николова.
Тя уточни още, че в следващите седем години европейските програми ще подкрепят територията на целите общини, с всички населени места в тях, а не само конкретни градове, като целта е да се постигне по-добър ефект на развитие. С изключение на общинските администрации достъп до програмата ще имат всички заинтересовани страни - икономически оператори, неправителствен сектор, граждански организации и др., които ще имат възможност да инициират идеи, които могат да се подкрепят.
Варна ще бъде център на растеж и бенефициент по приоритетната ос за интегрирано градско развитие в Североизточен район през предстоящия програмен период, като общината ще има бюджет за съвместни или индивидуални проекти с Русе и Велико Търново.
От останалите 35 общини, които попадат в обхвата на ниво 2 в района, общините Добрич, Търговище и Шумен ще са бенефициенти на ОПРР по приоритетната ос за интегрирани териториални инвестиции.
На заседанието на НСОРБ бяха избрани представителите на общините от Североизточна България в бъдещия Регионален съвет за развитие.
От Варненска област в Регионалния съвет влизат кметовете на общините Варна, Девня, Ветрино, Вълчи дол и на Долни чифлик.
От Добричка област за членове на новия Регионален съвет за развитие бяха избрани кметовете на община Добрич и на община Добричка.
Област Търговище ще бъде представена от кметовете на общините Опака и Търговище, а от област Шумен за членове бяха избрани кметовете на Шумен и на Венец.
В съвета с право на глас ще участват и четиримата областни управители от района, предстоят и номинации на представители на научната общност, бизнеса, неправителствения сектор, висшите учебни заведения и др.
„С Регионалните съвети за развитие правим преход към истинска регионална политика", подчерта заместник - регионалният министър и допълни, че именно съветите ще участват в предварителната селекция на проектите, като по този начин фокусът ще бъде върху конкретните нужди и потенциала на района, за да се подкрепят най-важните мерки.
„Така ще сме по-близо до хората, защото съобразяваме инвестиционните проекти с всички специфики на територията", заяви още Деница Николова и беше категорична, че ОП „Развитие на регионите" ще продължи да подкрепя мерки за развитие и модернизиране на различна по вид инфраструктура.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.