• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

РДНСК в Пловдив започна проверка на къщата, която се разцепи при изкопни работи

РДНСК в Пловдив започна проверка на къщата, която се разцепи при изкопни работи

/КРОСС/ РДНСК в Пловдив започна проверка на къщата, която се разцепи при изкопни работи за строителство на нова кооперация. Независими експерти трябва да преценят - дали опасната сграда трябва да бъде съборена? Междувременно семейството, което остана без дом, живее на квартира без документи и покъщнина.

Двуетажната къща на семейство Костадинови продължава да се движи към изкопа. Цепнатините в стените стават все по-големи, а от натиска стъклата на прозорците се чупят. По мнение на РДНСК сградата крие много рискове, които трябва да бъдат проучени.

"Продължава да работи конструкцията, така че сградата е опасна. За възстановяване сега изразявам лично мнение, не може да се възстанови, ще трябва да се събори и да се възстанови наново", отбеляза инж. Мария Дончева началник РДНСК - Пловдив.

От строителната фирма, която разчиства терен за нова кооперация заявиха, че ще изчакат резултатите от проверката преди да коментират инцидента.

Междувременно са осигурили жилище на семейството останало без дом. Хората обаче не знаят какво да правят, защото не могат да си вземат документите и вещите от първа необходимост.

"Всеки момент чакаме да падне къщата, да видим ако падне, ако нещо оцелее, да можем да си го приберем, имаме документи, дрехи, техника, ако някаква случайно оцелее, което ме съмнява, но просто сме на изчакване", заяви Пейо Костадинов, собственик на пропадналата къща.

"Непрекъснато ходим натам-насам с таксита туй онуй, парите са на свършване. Стискаме и това е, лишаваме се от много неща", споделя Виолетка Костадинова.

Тази сутрин независима експертна комисия направи оглед на къщата. Очаква се до 10 дни регионалната дирекция Национален строителен контрол да открие причините за пропадането.

"Отговорността за този инцидент носят участниците в строителния процес на новата жилищна сграда, това са възложител, строител, надзор, проектанти", заяви инж. Мария Дончева началник РДНСК - Пловдив.

Преди година подобен инцидент остави без дом две семейства на улица „НИШ" в Пловдив. Хората все още живеят на квартира. Тогава се стигна и до арест на ръководителя на строителния надзор.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.