• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кучетата обработват речта като хората

Кучетата обработват речта като хората

/КРОСС/ Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания са потвърдили това, което много стопани на четириногите питомци знаят - че те са способни да разбират както думите, така и интонацията. Досега обаче за учените оставаше неизвестно точно как кучешкият мозък обработва човешките слова и интонация. Отговор на този въпрос дава унгарско проучване, съобщи ЮПИ, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Авторите му са установили, че кучетата, подобно на хората, обработват речта йерархично - първо интонацията, после значението на думите.

"Чувствителността на кучетата към общуването отдавна е известна, поради което хората толкова често разговарят с домашните си любимци и вярват, че те ги разбират.

И думите, които изричаме, и интонацията, с която говорим, носят информация за питомците ни. Когато им кажем да седнат, те незабавно изпълняват. Когато ги хвалим, долавят позитивните ни намерения. Досега обаче учените знаеха малко какво точно се случва в кучешкия мозък в тези моменти", обяснява ръководителката на изследователския екип Ана Габор.

За целите на изследването унгарските учени са отчели мозъчната активност на кучета в будно състояние с помощта на функционална магнитно-резонансна томография. Животните са слушали познати похвали, например "добро момче", и непознати думи с похвална или неутрална интонация.

Изучаването на приликите и разликите в обработката на речта между кучешкия и човешкия мозък може да е от полза за по-доброто разбиране на появата на речта в хода на еволюцията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.