• 22 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Зам.-министър Тошев представи новия лозарски регистър

Зам.-министър Тошев представи новия лозарски регистър

/КРОСС/ Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев представи новия лозарски регистър, който е разработен с реализирането на Споразумение между Министерство на земеделието и храните и Евростат в МЗХ. „Изградена е нова информационна система за обслужване на дейностите по поддържане на лозарски регистър с обхват на данните съгласно европейското законодателство. Целта е да се подпомогне работата както на земеделската статистика, така и на Изпълнителната агенция по лозата и виното, и на Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция при прилагането и администрирането на интервенциите в лозаро-винарския сектор от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.", съобщи заместник-министърът.

Той разясни, че новият електронен регистър ще съдържа актуална информация относно производствения потенциал на лозаро-винарския сектор в България и ще подмени съществуващия до момента регистър. „Досегашната информационна система, която е технологично остаряла и е несъвместима със софтуера на съвременните операционни системи, също ще бъде подменена. В новата информационна система чрез изграждането на отделен статистически модул за ползване от отдел „Агростатистика" в МЗХ ще бъде осигурен достъп до наличните данни за изготвяне на обобщаващи справки в изпълнение на националните нужди и тези на европейското законодателство в областта на земеделската статистика", уточни заместник-министър Тошев. Той отбеляза още, че качеството и достоверността на данните в регистъра зависят и от земеделските производители, които сами ще заявяват площите, върху които отглеждат лозя, както и добивите на винено грозде.

Автоматичният обмен на данни от лозарския регистър със системите на Държавен фонд "Земеделие" ще улесни заявяването за подпомагане. Новата информационна система, софтуерно и хардуерно оборудване и техника ще облекчат работата на служителите от Изпълнителната агенция по лозата и виното и лозарският регистър ще бъде надежден източник на информация за всички, които имат отношение към лозаро-винарския сектор.

Отпуснатите безвъзмездно средства от Евростат ще спомогнат за намаляване на финансовата тежест върху бюджета на МЗХ и намаляване на административното натоварване върху анкетираните лица при събиране на данни за лозаро-винарския сектор.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.