• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Наводнения, прелели реки и отнесени пътища в Северозапада

Наводнения, прелели реки и отнесени пътища в Северозапада

/КРОСС/ Водата от последните дни причини истински бедствия на различни места в страната. Частично бедствено положение беше обявено в община Вършец, в криводолското село Ракево, както и в град Враца.

Проходът „Петрохан" остана затворен заради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт.

За изминалите 48 часа на няколко места в страната са паднали между 90 и 100 л/кв.м дъжд. Влагата е причинила щети на пътя между Девин и Смолян - пътната лента буквално е пропаднала в реката, която все още е с високо ниво.

Синоптиците предупреждават за опасност от нови свлачища и активизиране на стари такива през следващите няколко дни.

Петър Стефанов е зам.-кмет на община Вършец, която през изминалия ден беше принудена да обяви частично бедствено положение. Той увери, че бедстващи хора в района няма, но разрушенията и наводнените имоти са много.

Остава частичното бедствено положение във Вършец, след като реката там преля, заля къщи и разруши мостове.

Проходът „Петрохан" остава затворен за преминаване, заради разрушена настилка. Но регионалният министър Гроздан Караджов, който пристигна на оглед в района, обеща пътят да се ушири, за да може все пак да бъде използван.

Втора безсънна нощ за жителите на квартал „Заножене" във Вършец. Река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите, които е оставила след себе си са големи. Придошлата вода е разрушила водопровода в квартал „Заножене" и хората нямат вода. Пътят към една от вилните зони на града също е пропаднал. Отнесени са три желязо-бетонни моста, четири метални, голяма част от корекцията на реката е разрушена и са скъсани водопроводи.

„Ще ни трябва помощ от държавата, за да станат и същевременно бързо нещата. С бюджета на общината ще е доста трудно да се справим с тези поражения, които има нанесени", твърди Петър Стефанов, зам.-кмет на община Вършец. В общината остава частичното бедствено положение.

В Ракево бяха наводнени къщи, училище и детска градина. Отнесена е част от мост в село Пудрия. Водата в иначе малката рекичка придошла за час, разказват хората. Освен прииждащите води от реката, започнаха да извират и високи подпочвени.

Хората в района от доста време имат проблем с реката, който не могат да решат сами. „През миналата година подадохме до постоянната Комисия по бедствия и аварии два сигнала за необходимо финансиране за реконструкция на речни корита. Нямаме отговор", заяви Валентин Кирилов, началник на Оперативния щаб.

Прогнозите за опасно време са в сила за целия неделен ден.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.