• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Синодът предлага на МОН: Православието – избираем учебен предмет

Синодът предлага на МОН: Православието – избираем учебен предмет

/КРОСС/ В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка вяра, надежда и любов, социална отговорност и солидарност.

Ние виждаме и разбираме трудностите, с които ежедневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, училищата, държавните, областните и общинските ни институции като цяло.

Подкрепяме българската държава, която се опитва да подпомогне нашите граждани и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ.

Това се казва в обръщение до кметовете, директорите на училища и детски градини и до родителите на ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, в духа на националния празник 24 май.

Пълният текст на обръщението:

"В тази връзка насочваме вашето внимание към обучението по религия – християнство-православие като незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност.

През настоящата 2020 г. Св. Синод успешно завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020-2021 година. С новите си учебници Св. Синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности.

Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на учебната 2020-2021 година учебният предмет религия - християнство-православие да бъде включен в избираемите учебни часове (ИУЧ) във всички български училища.

Учебниците на Българската православна църква ефективно и навременно ще подпомогнат процеса на обучението по религия в ИУЧ като по-подходяща форма за изучаване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ).

Затова ви призоваваме:

Уважаеми Кметове,

Нека духовно-нравственото възпитание на децата и учениците стане общ приоритет в местната образователна политика и поле за плодотворно сътрудничество между общинската и църковната власт. Възпитанието в християнска нравственост е било и следва и днес да бъде един от основните стълбове на образованието и социалния ни живот.

Призоваваме ви да подпомогнете директорите на общинските детски градини и на училищата във вашата община така, че обучението по религия да заеме подобаващо и по-значимо място във възпитателните дейности и учебния план. Православните родители също имат нужда от тази обществена подкрепа, а самите занимания по религия ще доведат до изграждането на по-отговорни и по-добри деца, ученици и граждани.

Нека новите синодални учебници по религия – християнство-православие достигнат до повече български деца! Вие можете да съдействате много за всичко това, тъй като познавате добре директорите на детски градини и училища във вашата община. Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов план!

Българската православна църква също е готова да подпомогне с каквото може местната политика по религиозно-нравствено образование. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за сътрудничество и при представянето и разпространението на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна дейност ще даде своя плод.

Уважаеми началници на регионалните управления по образование,

Призоваваме ви за сътрудничество с местните общински и епархийски власти. Подкрепете духовно-нравственото възпитание и образование в подопечните ви детски градини и училища с поощряването на директорите и учителите да обърнат внимание на този аспект в личностното и културно изграждане на децата и учениците. Помогнете им в кадровото осигуряване на възпитателните дейности и предмета религия – християнство-православие, поощрете изучаването му като избираем учебен час, както и в снабдяването на училищата с необходимите учебници по религия.

Уважаеми директори на детски градини,

Особено значимо е религиозното възпитание на българското дете да започне още в детската градина и след това да продължи в училище. В програмната система на детската градина педагогическият екип може да приеме за подготвителните групи на децата (6-7 г.) една допълнителна педагогическа ситуация по "религия – християнство-православие", която да бъде част от максималния общ седмичен брой на педагогическите ситуации съгласно Наредба № 5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование, чл. 24, ал. 2 (Изм. - ДВ, бр. 72 от 2018 г., в сила от 31.08.2019 г.). Духовно-нравственото възпитание може да се реализира след педагогическите ситуации по основните образователни направления. Резултатите от преподаването на предмета "Религия – Християнство – Православие" в някои детски градини, където беше въведен, са изключително добри.

Уважаеми директори на училища,

Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование, чл. 89, ал. 1 "в избираемите учебни часове се осъществява обучение за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, специфичната и разширената професионална подготовка, както и на специализираната подготовка". В ал. 2 се уточнява, че „в избираемите учебни часове може да се изучават и учебните предмети по чл. 76, ал. 1, 2, 3, 4 и 5“. В чл. 76, ал. 4 специално се регламентира, че "при условията и по реда на същия закон в процеса на училищното образование може да се изучава и учебният предмет религия".

Това позволява учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен сред избираемите учебни часове в училищния учебен план. Нека през следващата 2020-2021 учебна година часовете по този учебен предмет заемат място сред избираемите учебни часове във вашето училище. Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогически съвет религиозното обучение и възпитание на вашите ученици да бъде сред приоритетните в избираемите учебни часове. Нека повече родители да имат възможност да получат информация чрез родителски срещи и електронни съобщения за предмета религия и да могат чрез класните ръководители да подадат заявления до директорите за изучаването му. Тази инициатива ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви ученици. Нека бъдем заедно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще спечелят ученикът, семейството, класът, учителите, училището и цялото ни общество!

Нека всички заедно с мъдрост и любов се погрижим за нашите деца, като ги запознаем със светото Православие, което е и основата на българската духовна идентичност и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.

Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.

За благословена, мирна, благоденствена и силна България! Амин", завършва обръщението на митрополит Гавриил.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Обръщение към уважаемите кметове,директори на училища и детски градини,израстнали в атеизъм. Та те самите не знаят какво ти дава религията и силата на вярата в Бога.Силата,която е с теб в тежки дни и не ти разрешава отчаяние.Църквата,една от разрушените от комунистите институция, ще се възстанови толкова трудно,колкото и страната ни.

20.05.2020 07:05:49

Станислав Стратиев

БЪЛГАРСКАТА УЧАСТ. Българска участ е да се родиш в България. При толкова други държави. Оттук нататък вече нищо не може да се направи. Миналото винаги ще е черно, настоящето — историческо, а бъдещето — светло. Мълчанието винаги ще е злато. Винаги залудо ще работиш, но никога няма залудо да стоиш. Винаги ще имаш широка славянска душа и тясна перспектива. Винаги ще се давиш накрай Дунава. Винаги ще си произлязъл от маймуна. Винаги съседът ти ще е добре, а ти ще си зле. Винаги Бог ще е високо, а Цар — далеко. Винаги теорията за нашия народ ще бъде оптимистична, а практиката — песимистична. Винаги българската мечта ще бъде „шведска маса“ със столове. Винаги ще обичаш наште планини зелени. Винаги ще ти бъде по-близък Далечният изток и по-далечен Близкият. Винаги министрите ще бъдат с портфейл. Винаги най-близките ти ще бъдат най-далече — в Канада. Винаги ще изнасяме мозъци, а ще внасяме месо. Винаги ще бъдем най-освободими. Дори да няма „Що е?“, винаги ще има почва у нас, Винаги народът няма да бъде прав. Винаги у нас Възраждането ще започва преди цяла Европа и ще свършва след Африка. Винаги петдесетте крака на българската стоножка ще вървят на една страна, а другите петдесет — на друга. Българската участ е да пием старото кафе на Европа, да караме старите им автомобили и да се вдъхновяваме от старите им идеи. Българската участ е нашият общ език да е английският. Българската участ е силата да прави съединението, а не съединението — силата. Българската участ е никога да не се пуснем от опашките, за които някога сме преплували Дунава. Българската участ е да избираме винаги най-лошия вариант. Българската участ е нито яйцето днес, нито кокошката утре. Българската участ и късметът са като две успоредни прави — пресичат се в безкрайността. Човек може да избегне късмета си, но участта си — никога.

19.05.2020 19:45:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.