• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Renault 5 E-Tech electric – новото лице на електрическата революция

Renault 5 E-Tech electric – новото лице на електрическата революция

/КРОСС/ Какво по-добро от поп икона, която да установи електрическите автомобили на европейския масов пазар?

Renault 5 е уникален автомобил, известен със своя авангарден дизайн, функционалност и горивна икономичност. Той посреща предизвикателствата на своето време за милиони семейства, отговаряйки на променящия се начин на живот и нуждата от втори автомобил. Renault 5 E-Tech electric е дързък отговор на обществените и екологичните предизвикателства на нашето време - енергийна пестеливост, устойчивост и нисък въглероден отпечатък.

Със своя покоряващ сърцата дизайн, електрически и дигитални характеристики, създадени за функционалност и забавление, и кръгова производствена система, едновременно локална и отговорна, той притежава всичко необходимо да зададе нови стандарти за градските автомобили в енергийния преход.

Автомобил от ново поколение, роден от Renaulution

Renault 5 E-Tech electric е автомобил като никой друг. За Renault Group той въплъщава стратегическия план Renaulution, както и индустриалното обновление и електрическия преход на емблематичната марка.

Разработен чрез иновативни методи, серийният модел притежава цялата магия и очарование на концептуалния автомобил. Той е създаден само за три години вместо обичайните четири. С изобилие от електрически и дигитални технологии и изцяло произвеждан във Франция, той е и с конкурентна цена, започваща от около 25 000 евро в Европа.

За да постигне този резултат в сегмента на малките достъпни градски автомобили, Групата черпи от богатия си експертен опит и по-специално от този на Renault и Ampere, дружеството на Renault Group, специализирано в електрически превозни средства и софтуер.

За този проект Групата разчита на своята нова специализирана в различни области организация, създадена да бъде в крак с технологичните промени в този сектор чрез гъвкав, иновативен и ефективен подход. Например Ampere носи на Renault неоспоримо конкурентно предимство с бързото развитие на оригинална платформа, предназначена за малки електрически превозни средства, заедно със силна европейска индустриална екосистема. В резултат на това Renault успява да разработи нова гама от атрактивни електрически превозни средства, оглавявана днес от Renault 5 E-Tech electric.

„Renault 5 E-Tech electric е автомобил като никой друг. Неговото излизане на пазара съвпада с голяма промяна за милиони европейци в посока към нова мобилност, която е електрическа, свързана и устойчива. Той задейства и трансформацията на Renault Group в автомобилна компания от следващо поколение. За да разработим този автомобил само за три години във Франция спрямо най-високия технологичен стандарт, всички наши решения трябваше да предизвикват общоприетите норми, а организацията ни да бъде възможно най-гъвкава. Ние бяхме първите, които заложиха на 100% електрическа платформа за малък европейски автомобил, за да оптимизираме разходите по веригата на стойността, да преместим нашата индустриална екосистема... Само емблематичен автомобил би могъл да сплоти нашите екипи по такъв начин и да осъществи вътрешната промяна. На прага на сериозна промяна в нашата индустрия, този автомобил поставя ново начало за Renault. Той е в основата на битката за преоткриване на европейската индустрия спрямо конкуренцията от изток и от запад. С този автомобил ние доказваме, че производството в Европа, във Франция е наистина възможно!"

Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault Group

Уникален и емоционален дизайн

Още с лансирането си през 1972 г. Renault 5 грабва вниманието със своя оригинален и модерен дизайн. Пластмасовите брони, ярко оцветената каросерия и предните фарове му придават закачлив, почти човешки вид. Позициониран да отразява променящия се облик на обществото, той незабавно става хит сред френските купувачи. Той е глътка свеж въздух и символ на свободата и радостта от живота.

Но как съживяваш една икона, чиято популярност никога не е отшумявала? Кой е най-добрият начин да я превърнеш в нов обект на желанието не само за онези, които си спомнят приключението на оригиналното Renault 5, но и за по-младите поколения с различни очаквания в свят, който се бори с предизвикателствата на електрическия и дигиталния преход? Какви ценности трябва да стоят в основата на това прераждане? Това са само някои от въпросите, ръководили работата на проектния екип, от визуалните аспекти през разработката до лансирането на това ново Renault 5 за 21-ви век.

Дизайнерският екип има огромна свобода да експериментира. Те възприемат силно емоционален подход към работата си и залагат на „ретрофутуристичен" стил. Ярки цветове, предни фарове с дързък поглед, вертикални задни светлини, изваяни калници, цветен покрив, вентилационна решетка на предния капак и много други акценти: Renault 5 E-Tech electric съдържа много препратки към стила на своя предшественик. Идеята е да се придаде свеж привкус на детайлите, запечатани в съзнанието а хората в съзвучие с 21-ви век и електрическия преход.

Вентилационната решетка на предния капак на оригиналния автомобил е претворена да бъде в крак с времето. Днес тя е индикатор за заряд под формата на емблематичното число 5. Когато водачът се приближи към автомобила, той светва, илюстрирайки тясното взаимодействие човек-машина. Друг пример за хуманизиран интерфейс е приветстващата поредица на предните LED фарове с формата на зеница, които „намигват" на водача. Отсъстващи при оригиналното Renault 5, но съществени днес за постигане на оптимална ефективност са аеродинамичните характеристики. Днес те присъстват, но са невидими, подобно на обтекаемото стъкло, поставено върху задните светлини с цел оптимизиране на въздушния поток.

„Използвахме части от колективната памет, които преведохме по много съвременен начин, за да създадем R5 на утрешния ден. Не искахме Renault 5 E- Tech Electric да има носталгично или ретро излъчване. Искахме да предизвиква емоция и създадохме жизнен, енергичен POP автомобил."

Жил Видал, вицепрезидент, Дизайн, Renault и Ampere

Емоцията, вдъхновена от екстериорния дизайн, присъства и в интериора. Renault 5 E-Tech electric се отличава с голям 10,1-инчов мултимедиен сензорен екран с ярък, плаващ интерфейс.

Графичният и звуковият дизайн на приветстващата поредица е разработен съвместно с института за изследване на музиката и звука Ircam и с Жан-Мишел Жар. Известният артист, композитор и автор на песни е пионер в електронната музика и страстен любител на
технологиите. Той разработва също звуковата среда в автомобила и VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), външен звуков сигнал, издаван от автомобила при скорости под 30 км/ч, предназначен да предупреждава пешеходците.

Ново поколение електрическа платформа, уникална в Европа

За да гарантират, че серийният модел ще притежава цялата привлекателност на прототипа, представен през януари 2021 г., инженерните, проектантските и производствените екипи работят заедно като част от процес „от скицата до улицата". Дизайнът на автомобила обикновено е адаптиран към платформата, върху която ще се конструира. В този случай обаче инженерите работят в обратен ред, разработвайки платформата за дизайна, спечелил сърцето на Лука де Мео: модел от смола, създаден от отдела по авангарден дизайн. Renault 5 E-Tech electric е първият автомобил, който ще се проектира изцяло върху AmpR Small, новата платформа на Ampere, предназначена на електрически превозни средства от сегмент В. Това го превръща в уникален автомобил с наистина конкурентни преимущества, включително равен под, дълго междуосие (2,54 м), оптимизирано интериорно пространство и капацитет на багажника (326 литра), по-нисък център на тежестта и намалена маса (по-малко от 1500 кг).

Платформата AmpR Small също носи икономии от мащаба в много области, без да прави компромис с електрическите компоненти или технологии, които са полезни за клиентите. Чрез този новаторски подход, приложен за първи път, Renault успява да намали времето за разработка само до три години.

Renault 5 E-Tech electric въвежда ново променливотоково двупосочно зарядно устройство, съвместимо с технологиите V2L (vehicle-to-load) и V2G (vehicle-to-grid). Тази новаторска система ще стане широко използвана. Тя ще направи автомобила реален играч в енергийната екосистема, подавайки безвъглеродна електроенергия обратно в мрежата. В резултат на това потребителите ще се радват на значително намаляване на сметките си за електроенергия.

Под предния капак двигателят на Renault 5 E-Tech electric е по-компактен от тези на Megane E- Tech electric и Scenic E-Tech electric, върху които е базиран. Той остава верен на предпочитаната от Renault технология за синхронен двигател с навит ротор. Тъй като няма постоянни магнити, той не използва редкоземни елементи, като по този начин намалява екологичния си отпечатък.
Надграждайки опита на своите предшественици по отношение на издръжливост, двигателят ще се предлага в три варианта на мощност: 110, 90 и 70 кВт.

Изключително удоволствие за волана за стимулиране избора на електрически автомобил
Renault 5 E-Tech electric е функционален автомобил - у дома в града или по откритите пътища, благодарение на своето 11 кВт AC зарядно устройство, 80 или 100 кВт DC зарядно устройство и батерия с капацитет до 52 кВтч, осигуряваща му пробег до 400 км по WLTP. Рядкост в сегмента на електрическите градски автомобили, той може дори да тегли ремарке с капацитет за теглене от 500 кг.

Но най-вече, той е изключително пъргав със своето оптимизирано предно окачване и малък радиус на завой. Задното окачване тип „multi-link", заимствано от високите пазарни сегменти, осигурява ниво на пътно поведение и производителност, непознати до този момент в сегмента.

Всичко това допринася за изключително удоволствие зад волана без компромис с комфорта. Това постижение демонстрира превъзходството на Renault Group в проектирането и производството на малки, леки и конкурентни електрически превозни средства, създадени да играят важна роля в електрическия преход на автомобилния пазар.

Изживяване, подобрено от технологии с добавена човешка стойност
Renault 5 E-Tech electric е високотехнологичен автомобил, оборудван с авангардни иновации, използвани интелигентно, за да предложат уникално изживяване на борда в съчетание с практични ползи по отношение на комфорта и безопасността на водача и пасажерите. Този функционален основен подход към иновациите е част от ДНК-то на „автомобилите за живота" на Renault, марка, която винаги се е стремяла да направи най-добрите технологии достъпни за всички.

Отразявайки този подход, Renault 5 E-Tech electric е:
Свързано
Renault 5 E-Tech electric съдържа най-новото поколение система OpenR Link с вградени Google функции, редом с над 50 приложения и практични услуги като интегриране на електрическо зареждане в планирано пътуване.

Интуитивно и приветливо

Наред със свързаните услуги на Google, Renault 5 E-Tech electric въвежда за първи път Reno, официалният аватар на Renault - интелигентен, услужлив и мил спътник. Разработен от Renault да предостави на клиентите по-приятно и по-интуитивно електрическо изживяване, аватарът Reno има истинска индивидуалност. Проектиран да отговаря на въпросите и командите на потребителя (напр.: „Хей, Reno, планирай зареждане за 8.00 часа утре" или „Хей, Reno, как мога да увелича своя пробег?"), той придава на автомобила изпълнено с емпатия човешко измерение.

Комфортно

Звуковият комфорт е оптимизиран с патентована шумоизолираща система „Интелигентен пашкул" и акустично предно стъкло, характеристика, заимствана от по-високите сегменти на пазара. За температурен комфорт икономична термопомпа пести енергия на батерията.

Безопасно

В челните редици по отношение на безопасност, Renault 5 E-Tech electric съдържа системи в помощ на водача (ADAS), характерни за по-високите сегменти, включително интелигентен адаптивен круиз контрол, който отчита пътя, и активно подпомагане на водача - технология за автономно шофиране от ниво 2. Автомобилът е оборудван и с иновативни технологии, които улесняват работата на спасителните служби в случай на инцидент (Fireman Access, Pyroswitch и QRescue). Новата динамична спирачна система намалява наполовина времето за реакция за автоматично спиране. И накрая, Safety Coach подпомага водача за намаляване на риска от
инциденти.

Устойчивост, проектирана в „електрическа долина" с европейско покритие

Renault Group се ангажира да произвежда Renault 5 E-Tech electric - и неговата батерия - във Франция от лятото на 2025 г. Превозните средства и батериите ще се сглобяват в завода в Дуе, който бе един от производствените предприятия за оригиналното Renault 5. Двигателят (електрическа машина, редуктор на предавките, силова електроника) ще се произвежда в Клеон, а модулите - в гигазавода в Дуе (партньорство Envision AESC) от лятото на 2025 г. До 2030 г. въглеродният отпечатък на модулите ще бъде с 35% по-малък от този на ZOE.

Renault 5 E-Tech electric ще се произвежда в Северна Франция чрез компактна екосистема от доставчици, разположени в радиус от 300 км от комплекса ElectriCity. Този ангажимент към конкурентното местно производство е основата за развитието на европейската електрическа долина, специализирана във веригата на стойността на електрическите превозни средства.

Той ще спомогне за осигуряване на работни места и за намаляване на екологичния отпечатък.
Винаги изпреварващо времето си, Renault 5 е първият автомобил, който понижава разхода на гориво под символичните 5 литра/100 км при скорост 90 км/ч и дори се предлага в електрическа версия още от 1974 г., с пробег от 110 км! Моделът бележи също началото на еко-дизайна с покрив, изработен от слепени естествени влакна с цел подобряване на шумоизолацията, интериорното пространство, дизайна и разхода на гориво. Визионер до краен предел, той си поставя последно предизвикателство през 1986 г., навлизайки в кръговата икономика с обновените модели Renault 5.

Този авангарден дух остава жив в цялата верига на стойността на Renault 5 E-Tech electric. Въз основа на опита на The Future is NEUTRAL, дъщерното дружество на Renault Group, специализирано в кръговата икономика, и в съответствие с ангажиментите на марката, Renault 5 E-Tech electric ще постигне общо ниво на рециклируемост от 85%, включително 19,4% рециклирани материали (стандарт ISO14021) и 26,6% материали, възстановени от кръговата икономика, включително 41 кг рециклирани полимери. Текстилната тапицерия на седалките ще бъде изработена от напълно рециклиран материал при версиите Techno и Iconic Cinq.

Последната ще включва материали с био произход за волана и вътрешната изолация.

Днес Renault 5 E-Tech electric има всичко необходимо да остави своя отпечатък
Интелигентно замислен, свързан, конкурентен електрически градски автомобил, произвеждан във Франция / в Европа, Renault 5 E-Tech electric е тук, за да печели сърцата. Точно като своя предшественик навремето, той посреща всеотдайно и смело технологичните, обществените и екологичните предизвикателства на съвременната мобилност. Автомобилът ще бъде лансиран през есента на 2024 г.

„ДНК-то на R5 е уникално. Това е автомобил, което привлича симпатии. Автомобил, едновременно популярен и авангарден, предоставящ нови решения за съвремието си. Такъв беше случаят през 1972 г. И такъв ще бъде през 2024 г. Renault 5 E-Tech electric е майсторски дизайн, нов подход с авангардни технологии и електрически основи, базирани на платформа от ново поколение, която е уникална в Европа: AmpR Small. Той също е резултат от ангажимента за отговорно, устойчиво производство. Нашите екипи вложиха много страст, умения и упорита работа в разработването на Renault 5 E-tech electric. Тази страст и любовта, които вложихме в този автомобил, са силно заразителни. R5 има една единствена цел: сърцата на нашите клиенти. Той ще остави своя отпечатък в историята на марката."

Фабрис Камболив, главен изпълнителен директор на Renault

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.