• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Росен Желязков заяви желанието на България за издигане на нивото на отношенията с Република Корея

Росен Желязков заяви желанието на България за издигане на нивото на отношенията с Република Корея

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви желанието на България за издигане на нивото на двустранните отношения с Република Корея до стратегическо партньорство. Днес той се срещна с парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Националното събрание на Република Корея Чънг У-тек.

Росен Желязков приветства посещението като важна стъпка в посока активизиране на политическия диалог. България високо цени традиционно приятелските отношения с Република Корея, основани на споделени ценности и сходни позиции и интереси, и се надява на разгръщане на техния потенциал, заяви той.

България смята Република Корея за важен търговски партньор в Азия, подчерта Росен Желязков. За страната ни представлява интерес привличането на корейски инвестиции в перспективни индустриални сектори. Ние не сме близки географски, но отстояваме едни и същи ценности и имаме едно и също отношение по важните международни теми и въпросите, свързани със сигурността, подчерта Росен Желязков.

На разговора беше изразено общото желание и готовност за сформирането на група за приятелство, която ще засили парламентарния диалог. Двете страни изразиха своята увереност, че това ще подпомогне поддържането и развитието на културно-историческите връзки между двата народа.

България цени активния академичен и културен обмен, каза Желязков и изрази задоволство от факта, че междуправителствената Договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата беше подновена през 2022 г. за следващ период.

Заместник-председателят на Националното събрание на Република Корея Чънг У-тех подчерта, че България е приятел на Република Корея. Двете страни имат утвърдени 30-годишни дипломатически отношения и тази визита подчертава волята ни за задълбочаване на двустранния диалог, отбеляза той.

Заместник-председателят на Националното събрание на Република Корея Чънг У-тех заяви желанието на своята страна да бъде подкрепена в инициативата й да бъде домакин на Световното изложение „Експо 2030" в град Бусан, а председателят на българския парламент уточни, че уважава значението, което Република Корея отдава на българската позиция по тази тема.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.