• 20 Яну 2022 |
 •  USD / BGN 1.7250
 •  GBP / BGN 2.3489
 •  CHF / BGN 1.8839
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 0°C

Кристиан Вигенин, БСП: Беше важно да препотвърдим единната българска позиция за Република Северна Македония

Кристиан Вигенин, БСП: Беше важно да препотвърдим единната българска позиция за Република Северна Македония

/КРОСС/ "На Консултативния съвет по национална сигурност препотвърдихме единната българска позиция, която бе отстоявана и до момента - изискване от северномакедонската страна по отношение на спазване на договора от 2017 г. и като основа - декларацията на парламента от 2019 г. и преговорната позиция, изработена също през 2019 г. Това беше важно, защото и сега в парламента има четири нови формации, които не бяха част от онзи консенсус през 2019 г. - ПП, ИТН, ДБ и "Възраждане". Те на практика се присъединиха към този консенсус и смятам, че това беше важно послание." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Вторият важен момент е, че не поставяме нови условия пред северномакедонската страна, а очакваме да изпълнят досегашните. Акцентираме особено върху спазване на правата на македонските българи в Република Северна Македония. Това е проблем, който се задълбочи през последната година и ние ще бъдем безкомпромисни по отношение на спазването на техните права", уточни той. 

По неговите думи не по-маловажен елемент, който дава и достатъчно подкрепа и сила на премиера Кирил Петков, е, че не бива решение по този въпрос на България да бива обвързвано със срокове. То може да бъде обвързано единствено с изпълнение на ангажиментите на Република Северна Македония и съответно на изискванията на България от преговорната позиция. "Ако те бъдат реализирани, разбира се, България би желала да отвори възможно най-скоро вратата на Република Северна Македония. Но ако това не се случи, това няма как да стане и то не може да бъде резултат от външен натиск", подчерта Вигенин.

"Ние не можем просто да стоим и да чакаме. Ние трябва да бъдем активни и приветствахме инициативата на управляващата коалиция да се опитаме да внесем нова динамика в процеса, да създадем нови работни групи, които да стимулират сътрудничеството между България и Република Северна Македония в икономиката, културата, инфраструктурата и т.н.", посочи Кристиан Вигенин за консенсуса, постигнат на КСНС при президента.

Социалистът подчерта, че няма как България да се откаже от историческата истината и от своята история. 

"Кога ще дадем зелена светлина за стартирането на преговорите зависи изцяло от скоростта, с която Република Северна Македония ще изпълнява ангажиментите, които вече са поели и съответно ангажиментите, които ние искаме от тях. Важно е да се подчертае, че това не е само двустранен въпрос. Изпълнението на тези ангажименти по договора трябва да бъде част от оценката на ЕС за изпълнението на ангажиментите на Република Северна Македония. Това е принципен въпрос при всяко едно разширяване - страната кандидат да е изчистила двустранните въпроси със страните членки", обясни Вигенин.

По думите на заместник-председателя на Народното събрание много от нашите европейски партньори вече са разбрали, че България няма как да даде зелена светлина на Република Северна Македония въз основа на това, че Европейската комисия или някой друг партньор е упражнил натиск за допускане на северномакедонската страна.

За визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония Вигенин каза: "Ние отиваме там, за да кажем отново своите аргументи, какви са нашите изисквания, да се опитаме да внесем по-голяма динамика в процеса и да покажем, че сме конструктивни и искаме да решим тези проблеми. Премиерът Кирил Петков не отива в Скопие, за да търси някаква сделка, отива с позицията от КСНС, която не променя българските изисквания. Смятам, че това ще бъде оценено от европейските ни партньори."

"В последните няколко години парламентарните контакти между България и Република Северна Македония бяха оставени на заден план. Сега ще се опитаме по линия на парламентарните комисии, не само външна и комисията по европейските въпроси, но и секторните комисии, да установят такива контакти, да разменят посещения, съответно групите за приятелство в двата парламента да осъществят този диалог. Сигурен съм, че ще има възможности за различни парламентарни конференции, срещи на български народни представители в Република Северна Македония и обратно. Ще се постараем Народното събрание да даде своя принос в активизирането на диалога, а това, от своя страна, да създаде атмосфера, в която и трудните въпроси ще могат да бъдат решавани по-лесно", каза още Кристиан Вигенин.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Историческите документи да се преведат и на македонския диалект, албански, сръбски и гръцки и пуснати по интернет платформите, та и обикновените граждани от тези страни да имат възможност да ги прочетат.

12.01.2022 13:55:49

Анонимен

Не само дипломатическа дейност, но и превеждането на английски, френски, немски, испански на какъвто друг език е необходимо, защо не на китайски и японски на историческите документи западни, османски, руски и др., които доказват българското присъствие, като държава в региона на сегашна т.н. РС Македония и Албания. Разпространяването им по всички възможни информационни и комуникационни канали.

12.01.2022 13:44:03

Анонимен

Браво на Радев, добре отработено занятие за РСМ! Сега е необходим следващия етап. Петков Харвардски вместо да се разхожда до Скопие, да тръгне из европейските столици, започвайки от Париж (знаем защо?!) и със своя канадски диалект на английския, различен от американския и британския, използвайки своя харвардски чар да обяснява и убеждава европейските лидери за позицията на България по въпроса за РСМ. Не би било зле ако паралелно с него отпътуват и няколко висши дипломати да работят на второ ниво. Нищо ново, така правеха Зоран Заев, Буяр Османи, Петар Димитров цели четири години и се оказа, че е доста ефикасно!

12.01.2022 12:00:13

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.