• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Проф. д-р Христо Хинков: Постигнахме консенсус и в момента очаквам да ми бъде назначен нов заместник-министър

Проф. д-р Христо Хинков: Постигнахме консенсус и в момента очаквам да ми бъде назначен нов заместник-министър

/КРОСС/ През последните четири дена ние наблюдаваме рязко повишаване на броя на издадените рецепти и броя на изпълнените рецепти. Това каза снощи министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

В периода от 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти. От тях 65% са изпълнени, отчете той. Правата на пациентите за достъп до лечение обаче не са били нарушени, смята проф. Хинков.

Според него, ако пак се въведат хартиени рецепти, електронизацията в здравеопазването никога няма да се случи. „Имаме естествена съпротива срещу всяко нововъведение. От две години лекарите имат възможност да изписват електронни рецепти заедно с белите рецепти и другите на протоколи. Две години има възможност да се тества системата за изписване на електронни рецепти. Софтуерът си работи. Има един проблем, който беше решен от „Информационно обслужване", и това е проблемът с кода, който се изписва на лекарството, когато се изписва на електронната рецепта. Когато излезе този код, се оказва, че ако аптекарят го няма това лекарство, не може да го замени със същото, което е обаче с друг код. И затова сега се взе решение да се използва един първичен код, който важи за всички препарати, за всички антибиотици", обясни проф. Хинков.

Министерство на здравеопазването ще вземе препоръките на БЛС за електронните рецепти, заяви министърът.

Проф. Хинков призна, че има опити за намеса в работата му от различни посоки. „Има различни интереси в здравеопазването. Огромни пари се въртят в тази сфера, а определено потребителят на здравни услуги не вижда много голям ефект от тези огромни пари, които се вкарват там. Мисля, че постигнахме консенсус и в момента очаквам да ми бъде назначен нов заместник-министър. Нещата се уталожиха", коментира той.

Призна също, че Иванка Динева е предложена от ГЕРБ за шеф на „Медицински надзор".

Той отрече категорично да има хора, уличени във финансови злоупотреби, в неговия екип. „Директор дирекция „Лечебни действия" и началника на кабинета ми са проверени за достъп до класифицирана информация. Не знам за какво става въпрос, не искам да раздухвам скандал, защото не е полезен за никого", заяви министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.